Ratari nezadovoljni subvencijama i visokim cenama za repromaterijal (SRB)

Poljoprivredni budžet u ovoj godini biće veći sedam milijardi dinara nego prethodni, a najviše sredstava biće izdvojeno za tovno govedarstvo, mlečno govedarstvo i stočarstvo. Međutim, ratari su ponovo izrazili nezadovoljstvo zbog istog iznosa za subvencije, visokih cena za repromaterijal, uz napomenu da bi u vodosnabdevanje trebalo dosta ulaganja.
Ratari na severu Banata Novu godinu započeli su dubokim oranjem, jer je zemljište u proteklom periodu bilo previše suvo, pa se ovaj posao obavlja pod snegom. Samim tim što su uslovi otežani, potrebno je znatno više nafte. Za pun rezervoar neophodno je 33.000 dinara, koliko je potrebno za jedan dan rada, odnosno oko desetak jutara. Upravo je cena repromaterijala jedan od najvećih problema poljoprivrednicima. Paori negoduju zbog istog iznosa subvencija i u Novoj godini, uz savet nadležnima da se posebna pažnja obrati na vodosnabdevanje.
Siniša Rokvić, poljoprivrednik iz Kikinde kaže:
”Mnogi poljoprivrednici se žale na veliku svotu novca koju daju za odvodnjavanje, ali na kraju sam mišljenja da treba da se plati, ali da osetimo boljitak od toga”.
Budžet za subvencije u 2019. godini biće veći za skoro sedam milijardi dinara, a najviše će biti izdvojeno za tovno govedarstvo, mlečno govedarstvo i stočarstvo. U resornom ministarstvu ističu da poljoprivrednici ne treba da brinu ni oko dalje isplate subvencija. Međutim, paorima je važan i zagarantovan plasman proizvoda.
Milivoj Šibul, poljoprivrednik iz Kikinde napominje:
”Naši proizvodi su otišli u bescenje, godina je bila rodna i sve je išlo kako treba, ali to ništa ne vredi kada je žito koštalo 16 dinara, kukuruz 14 dinara i mi jednostavno tako ne možemo da radimo”.
Nadležni bi trebalo, prema mišljenju kikindskih paora, da znanto više porade na akcizama za gorivo, osnovnog repromaterijala za prozvodnju.
Dragiša Francuski, poljoprivrednik iz Kikinde ističe:
”S obzirom na to da se cena goriva drastično pomerila, trebalo bi obezbediti gorivo namenjeno poljoprivrednicima. Da li će to biti plavi dizel ili nešto drugo, potpuno je svejedno”.
Iznos poljoprivrednog budžeta za 2019. godinu je nešto više od 51, 5 milijarde dinara, sedam milijardi dinara više nego prethodne godine.

Izvor: RTV

Foto: Pexels (icon0.com)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor