Izvoz žitarica zavisi od plovnosti Dunava (SRB)

Loša infrastruktura ograničava izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije i zbog toga je potrebno investirati u regulisanje plovnog puta Dunava. Ova ulaganja procenjuju se na nekoliko stotina miliona evra i omogućila bi plovidbu brodova tokom cele godine, a tako i nesmetan izvoz žitarica do rumunske luke Konstanca, ali i severno, ka zapadnoj Evropi.
Ovako komentariše jednu od gorućih tema za izvoznike žitarica Miloš Milovanović, internacionalni konsultant za agrarnu politiku u Organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).
– Prinos kukuruza u Srbiji nastavlja da raste. Prema procenama, ove godine biće oko tri miliona tona za izvoz. Ali baš u jeku tražnje za ovom žitaricom plovidba na Dunavu, usled niskog vodostaja, bila je ograničena. To treba da bude alarm da su potrebne investicije u regulisanje rečnog plovnog puta – ističe Milovanović i dodaje da izvozu ponovo preti blokada ukoliko mraz u narednim mesecima okuje Dunav, pa bi naše brodske kompanije bile pod snažnim pritiskom da prevezu velike količine robe u kratkom vremenskom periodu.

Izvor: eKapija

Foto: Pexels (Pixabay)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor