Liker i slatko od damaskih ruža i šafrana (SRB)

Moj raj je među hiljadama damaskih ruža i šafrana na imanju u Pepeljevcu kod Lajkovca, nadaleko poznate železničke varošice. Proizvodim liker, slatko i džem, ali i vodu od ružinih latica – drevno, izuzetno cenjeno kozmetičko sredstvo za čiju je blagotvornost znala i čuvena egipatska kraljica Kleopatra.
Ovo za Novosti kaže medicinska sestra Tihana Paunović, poreklom iz železničke porodice u Lajkovcu. Odrasla je uz čuvenu lajkovačku prugu, a život je, u potrazi za poslom, odveo u Opatiju. Po odlasku u penziju, u zavičaju, u Pepeljevcu kupila je napušteno seosko domaćinstvo, gde je na 50 ari zasadila 1.000 sadnica damaskih ruža uvezenih iz Bugarske i čak 10.000 lukovica šafrana iz Francuske.
– Za vreme boravka u Abu Dabiju, upoznala sam čari orijentalnih parfema, među kojima se izdvajao predivni miris rascvetalih taifskih, odnosno damaskih ruža – priseća se Tihana.
– Taj čarobni miris me toliko opčinio da sam neprekidno maštala da imam čitavo polje damaskih ruža. I tako sam odlučila da uzgajam ove lepotice prekrasnog mirisa. S obzirom na to da je ruža ženstvena, opojna, zavodljiva, nežna, morala sam joj naći balans, nešto prizemljeno, moćno, dominantno. Tako sam, po savetu svog sina, počela da gajim šafran – kaže ona.
Već iste godine kada su zasađene, ruže su počele da daju raskošne cvetove. Njihov miris, veli Tihana, svakog proleća i leta širi se selom u kom su se do tada uzgajali kupus, krompir, pšenica, kukuruz… Nema, kaže, prolaznika koji nije zastao pored njenog ružičnjaka, opčinjen lepotom rumenih cvetova i opojnim, zanosnim mirisom…
– Prva zamisao bila je proizvodnja likera od ruža i šafrana. Međutim, za likere je potrebna velika količina latica, pa je to uslovilo da pravim ružinu vodu. Potrebno je čak 36 sati da se uberu latice sa 1.000 grmova ruža, a sledećeg dana sve se počinje iz početka, jer se pupoljci preko noći razviju u cvetove. Želela sam da moji proizvodi budu jedinstveni u Srbiji i regionu, i zato sam, pored likera, počela da pravim slatko i džem od ruža po originalnoj recepturi venecijanskih manastira. Ružina voda je ipak posebna, apsolutno organski proizvod i odgovara svim tipovima kože. Damaska ruža je jedina vrsta od koje se prave eterična ulja, a zbog izuzetnih svojstava i mirisa ima široku upotrebu. Slično je i sa šafranom, od kog se dobija najskuplji začin na svetu. Aroma, vrednost i lekovitost ovih biljaka su izuzetne. Gajim ih bez ikakvih hemikalija, jedino im poklanjam neizmernu ljubav – priča Tihana.
Avanturističkog duha, Tihana je, ističe, ozbiljan svetski putnik. Upoznala je mnoge kulture, narode, podneblja. Kada je otišla u penziju, poželela je da se skrasi.
– Živim u Opatiji, ali dobar deo godine provodim uz moje mirisne lepotice u Pepeljevcu – kaže naša sagovornica. – U Srbiji sam zasnovala svoj cvetni vrt, zbog klime koja pogoduje ružama, a pre svega jer sam želela da se vratim u rodni kraj. Koliko god je ruža nežna, ovaj moj poduhvat je pun trnja i prepreka. Pocepana odeća, telo puno ogrebotina, ujedi insekata u ružičnjaku, beskrajan umor… Sve to, međutim, bude zaboravljeno pred ekstazom božanstvenog mirisa koji budi sećanja, uliva nadu u romantično sutra. Tako su me moje ruže i šafrani vodili na putu od sna do jave…
– Od svih eteričnih ulja, damaske ruže najbrže uspostavljaju balans psihičkog i fizičkog, stvaraju harmoniju u celom telu, naročito kod žena, uklanjaju stres, napetost, teskobu. Cilj mi je da kod ljudi probudim svest o ružama, čija je lekovitost odmah vidljiva, naročito u kozmetici. Nažalost, propisi u Srbiji ne idu naruku onima koji, poput mene, žele da se bave ovakvom proizvodnjom… Moji likeri, džemovi, slatko i ružina voda stigli su na mnoge meridijane i svuda su pobrali samo pohvale, ali ovdašnji zakoni prepreka su da se sa ovim poslom uopšte otpočne – kaže Tihana.
TAJNA LIKERA
Za litar likera potrebno je oko kilogram latica, ogromna količina, jer su kao pero lake.
Liker nastaje natapanjem latica u lozovoj rakiji vrhunskog kvaliteta, dobijenoj od grožđa sorte šardone, pojašnjava ona. Na kraju, odležava u specijalnim posudama od šest do osam meseci, a liker od šafrana do 60 dana.

Izvor: eKapija

Foto: Pexels (JÉSHOOTS)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor