Poljoprivreda ostvarila rast u prethodnoj godini za 16% (SRB)

Ekonomija Srbije ostvarila je u 2018. realni rast od 4,4 procenta u odnosu na pretgodinu, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku.
Bruto investicije u osnovna sredstva su u poredenju sa 2017. godinom realno prasle za 9,1 odsto, dok je industrijska proizvodnja imala rast fizičkog obima od dva posto u odnosu na godinu ranije, navodi se u saopštenju RGZ o preliminarnim procenama ekonomskih kretanja u 2018. godini.
Poljoprivredna proizvodnja je u 2018. u odnosu na godinu ranije ostvarila rast fizičkog obima od 16,3 procenta. Procenjeno je da vrednost izvedenih radova u gradevinarstvu na godišnjem nivou beleži realni rast od 10,9 odsto. Promet u trgovini je realno povećan za 4,5, a promet u trgovini na veliko za 9,1 procenat.
U sektoru Usluge smeštaja i ishrane u 2018. godini je zabeležen realni rast od 10,1 odsto, dok je broj noćenja turista povećan za 12,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Procenjeni rast fizičkog obima u sektoru Saobraćaj i skladištenje iznosi 4,9 procenata, a oblast telekomunikacija rast od 1,0 odsto.
Spoljnotrgovinska robna razmena u evrima pokazuje rast izvoza od 9,0 odsto i rast uvoza za 13,5 procenata u tekućoj godini u odnosu na prethodnu.
Prema rezultatima Ankete o radnoj snazi došlo je do povećanja zaposlenosti i smanjenja nezaposlenosti. Stopa zaposlenosti u trećem kvartalu iznosi 49,2 odsto, a stopa nezaposlenosti 11,3 procenta.
Procenjeno je takođe da su zarade bez poreza i doprinosa u 2018. godini nominalno veće za 5,9 odsto, a realno za 3,8 posto nego lani. Godišnja stopa inflacije, prema proceni statistike, iznosi 2,1 odsto.

Izvor: b92

Foto: Pixabay (Pexels)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor