Zbog mraza voćari zabrinuti za svoje proizvode (SRB)

Zbog prošlogodišnjih nepogoda, niske temperature ovih dana zabrinule su mnoge voćare. Biljke su u januaru u fazi mirovanja, ali strahuju da bi temperaturne oscilacije u februaru, ukoliko bude otopljavanja, pa potom ponovo hladnog talasa, mogle loše da utiču na rod.
Šljiva je prošle godina rodila i završila uglavnom u rakiji, jabuka je uskladištena, malina nije donela očekivan prihod, berba kupine okončana je pre završetka sezone. Zbog svega toga voćari nisu imali dovoljno sredstava da pripreme voćnjake za ovu zimu.
“Biljke su ušle veoma zaražene, veoma bolesne od dugotrajnih kiša i svega što se dogodilo, u zimski period u veliki minus. Proizvođači nisu adekvatno zaštitili, u većini slučajeva, tako da nemamo neku zaštitu koja je bila sprovedena u jesenjem periodu”, kaže Božo Joković.
U borbi protiv elementarnih nepogoda srpski poljoprivrednici sve više pribegavaju plasteničkog proizvodnji.
Takav vid zaštite pogoduje uzgoju jagoda. Međutim, za proizvodnju cveća neophodno je i grejanje, posebno u Požeškoj kotlini, gde se živa spušta i dvadesetak stepeni u minus.
“Za 24 sata na minus dvadeset ode do tri, četiri kubika drva i do pola tone uglja. Mi pokušavamo svi da opstanemo u ovom poslu, s tim što uvek moramo da se širimo sve više i više da bi nadoknadili tu razliku”, objašnjava proizvođač cveća iz Pilatovića Radojko Bukvić.
Za kulture koje se proizvode pod otvorenim nebom, uprkos niskim temperaturama, stručnjaci kažu za sada nema brige.
“Mi trenutno imamo ozima strna žita, koja su trenutno ispod snežnog pokrivača, obezbeđena od niskih temperatura. Temperatura od minus devetnaest bi bila rizična da je recimo golomrazica, da nemamo snega”, kaže Milenko Gavilović iz poljoprivredne stručne službe Užica.
Sneg koji je padao na Božić vesnik je rodne godine, kažu iz Poljoprivredne stručne službe Užice, koji se bave stručnom analizom, ali i statistikom kojoj pribegavaju proizvođači.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (Daria-Yakovleva)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor