Proizvođačima pšenice iz Šapca pogoduje sneg (SRB)

Većina šabačkih poljoprivrednika pšenicu je jesenas posejala van optimalnog roka. Sneg je, kažu, dobra zaštita biljaka od mraza, a praznici kada se ništa ne radi, prilika da se usevi obiđu.
Osamdesetdvogodišnji Spasoje Spajić iz Šapca, obrađuje oko šest hektara zemlje, i jedan je od retkih poljoprivednika koji je pšenicu posejao u roku. Useve, kaže, voli da obiđe i kada su praznici.
„Prilično sam zadovoljan jer je dugo nicala, nije to bilo, sad pa sad, ubaci odmah u drugu treću, pa ide. Čekala, čekala, malo se i ona zamorila, pa onda kad je palo kiše, kretala se sporo, sad gledajući, dobro je, dobro, biće hleba, a to nam treba,” kaže Spasoje Spajić iz Šapca.
Zbog sušne jeseni, neki poljoprivrednici nisu posejali ozima žita na planiranim površinama. Na parcelama gde se kasnilo sa setvom, biljke su nejednako nikle.
„Mnogo žita ima koje nije niklo, mnogo klica ima koje su zasušile, koje je uhvatio mraz, šta će biti, videćemo. Posejao sam devetnaest hektara, trebao sam malo više, ali nisu mi uslovi dozvolili, onda, samo na njivama gde mi je bilo neophodno,” navodi Stefan Dragojević iz Šapca.
Golomrazica je malo oštetila ozima žita, a sneg je prethodih dana, zaštito pešnicu od jako niskih temperatura, tvrde agronomi.
„Cela setva je bila turbulentna, i ne samo što je van roka dobar deo površina posejan, nego je i redukovana obrada. Evidentno da je ona ušla nespremna u zimu, procentulano, dobrim delom, sad u kakvom je stanju pšenica, ja lično mogu da budem zadovoljan”, objašnjava Darko Simić iz Poljoprivredne stručne savetodavne službe.
Stručnjacima i poljoprivrednicima savetuju da redovno obilaze i štite useve od glodara, koji su počeli da prave štetu u polju.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (StockSnap)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor