U snežnim danima savremeni plastenik rešava problem povrtarima (SRB)

Hladno vreme, praćeno snegom i mrazom, stvara probleme i povrtarima. Međutim, u Carskoj bašti u Mužlji kod Zrenjanina, zahvaljujući savremenoj tehnologiji, taj problem nemaju. U izgradnju savremenog staklenika uložili su oko 25 miliona dinara. Tamo je bio Simo Budimir.
Plastenici širom Srbije okovani snegom i ledom ovih dana. Međutim, u Zrenjaninskom udruženju povrtara Carska bašta nisu suočeni sa ovim problemom. Za razliku od predhodnih sličnih povrtarskih investicija ova je urađena po najsavremenijim svetskim standardima.
“Proizvodimo ujednačen rasad i to možemo da uradimo i sa prvom klasom i sa trećom klasom semena, trenutno što je jako bitno našu proizvodnju rasada mi radimo najbliže plasteničkoj proizvodnji”, kaže Arpad Molnar, agronom DO Carska bašta.
Carska bašta je udruženje povrtara koje ima proizvodnju na oko dvestotine hektara, u novom plasteniku površine 2.200 kvadratnih metara za sada se gaji isključivo rasad.
“Ovo se pokazalo već ove godine, zainteresovanost za proizvodnju rasada kod nas je već velika, ima interesanata za buduću proizvodnju tako da ćemo videti koji je to način i kako da to odradimo da bi mogli i drugi da proizvode na takav način sa dobrim stručnim kadrom ovde”, kaže Tibor Molnar, direktor DO Carska bašta.
Tokom zime svakodnevno je na radovima u stakleniku angažovano desetak radnika, uglavnom meštana.
“Puno nam znači jer zimi nema puno posla ima sejanje pa to radimo. Ovo je dosta pipljiv posao. Malo je teže i jako koncentrisano treba da radimo. Važno je da ima posla u svom selu”, kaže Melinda Gomboš, iz Mužlje.
Carska bašta je deo novca za investiciju obezbedila sama, a deo je podrška Mađarskog fonda Prosperitet.
Trenutno povrtari u Carskoj bašti imaju stručnjake da proizvedu šezdeset do sedamdeset tona konzumne paprike po hektaru, a kada se uhoda proizvodnja rasada u novom stakleniku, cilj im je da za trideset odsto povećaju količinu ubranog ploda sa jednog hektara.

Izvor: RTS 

Foto: Pixabay (maja7777)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor