Zašto registracija traktora ne bi bila svake tri godine? (HR)

Dražen Tonkovac, načelnik Općine Čepin i slavonski poljoprivredni proizvođač, pokrenuo je inicijativu prema Ministarstvu poljoprivrede s kojom bi, realizira li se, seljaci, ali i sva manja i veća obiteljska poljoprivredna gospodarstva, mogli uštedjeti znatna sredstva. Tonkovac je, naime, pokrenuo inicijativu da poljoprivrednici manje plaćaju registraciju za poljoprivrednu mehanizaciju – jednom u tri godine umjesto kao sada svake godine.

Ako je suditi po reakciji i riječima ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ta bi se inicijativa mogla vrlo brzo realizirati.

– Predložio sam da se regulira novi pravilnik o registraciji poljoprivredne mehanizacije tako da se, kao što je praksa u nekim europskim zemljama, vozila registriraju svake tri godine. Inicijativa ima itekako realno uporište jer to su vozila koja se koriste mjesec-dva dana godišnje, a svake su godine obvezna ići na registraciju. Naravno, kada se govori o uštedama, one su vezane uz troškove tehničkog pregleda i police osiguranja – kaže Tonkovac, dodajući kako bi proizvođači to dočekali kao veliko rasterećenje jer među vozila koja se registriraju pripadaju sva vozila koja su samohodna.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić složio se, kako se moglo čuti u poljoprivrednoj TV emisiji, s inicijativom i kazao kako će odmah razgovarati o tome s ministrom prometa Olegom Butkovićem. “Ovo je vrlo suvisla ideja, vrlo dobar prijedlog s kakvim možemo s vrlo malim stvarima unaprijediti sektor poljoprivrede. Apsolutno se slažem i učinit ću sve da taj segment i takvu priču odradimo”, govori Tolušić.

Porazgovarali smo s Tonkovcem, koji kaže kako će najviše to osjetiti mali poljoprivrednici, jer bi mogli samo na traktoru za registraciju uštedjeti 1500 kuna u tri godine.
– Na ovu me ideju potaknulo to što se prskalice i atomizeri pregledavaju svake tri godine, a u međuvremenu se s njihovom ispravnošću može svašta dogoditi. Ako su neispravne – previše zagađuju zemlju. A kod traktora se provjerava svake godine tehničkim pregledom radi li žmigavac ili štop-svjetlo. Ti strojevi rade 100 sati godišnje, a od toga su možda tek sat i pol na cesti, ostatak vremena su na njivi. Zadovoljan sam što je ministar prihvatio da se pokuša ići na ruku seljacima. Danas je svaka kuna bitna, a svaki seljak ima dva-tri stroja pa evo uštede od nekoliko tisuća kuna. Primjerice, onaj tko ima 15-ak strojeva mogao bi uštedjeti 15-ak tisuća kuna jer ima nekoliko traktora, isto toliko prikolica, kombajn, utovarivač… Da ne spominjem moguće uštede na policama osiguranja, jer bi nam osiguravatelji mogli dati i neki popust. Naime, police se ugovaraju na godinu dana, pa bi im bilo mudro ponuditi nekakav popust da im ne bi poljoprivrednici prelazili svake godine u neku drugu, povoljniju, osiguravajuću kuću. Od ukupno 160-ak tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava 20-ak tisuća je većih, ozbiljnijih OPG-ova, na kojima se i temelji domaća poljoprivredna proizvodnja – promišlja Tonkovac.

 

Izvor: glas slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor