Počinje izvoz srpske pšenice u Egipat (SRB)

BEOGRAD – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović boravio je u dvodnevnoj poseti Egiptu, a na sastanku sa egipatskim kolegama dogovoren je početak izvoza srpske pšenice Egiptu, najvećem svetskom kupcu ove robe.
“Republika Srbija krenula je da ponovo osvoji tržište Egipta koje naseljava preko 100 miliona stanovnika”, izjavio je Nedimović, saopštilo je resorno ministarstvo.
On je dodao da sadašnja razmena ove dve zemlje u oblasti poljoprivrede iznosi 26 miliona dolara, a da bi nakon postignutog dogovora ona trebalo da skoči četiri puta i premaši gotovo 100 miliona dolara.
Nedimović se tokom posete sastao sa egipatskim kolegama ministrom poljoprivrede i melioracije Ezaldinom Omar Abustit i ministrom snabdevanja i spoljne trgovine Aliem Al Saed Ali Al Muselhi, saopštilo je resorno ministarstvo.
Sve procedure oko izvoza su završene, a dogovoreno je i okončanje procedura oko izvoza govedine, suncokreta, kukuruza i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Srbije.
O značaju posete govori i činjenica da još od raspada SFRJ nije bilo direktnih kontakata zvaničnika Srbije i Egipta u oblasti poljoprivrede.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (Free-Photos)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor