Isplati se prodaja prasića (SRB)

Ako se po jutru dan poznaje, onda Dimitrije Sudarov iz Kikinde nema razloga za brigu. Jednom od retkih koji su se odlučili na proizvodnju svinja na severu Banata, Sudarovu je prvog dana Božića krmača oprasila devet prasića, dok je nešto ranije druga krmača oprasila 12 komada. U vremenu kada se retki odlučuju na proizvodnju svinja zbog vrlo nezahvalnog tržišta, ima i svetlih primera.
– Cena je trenutno najbolja za prasiće. Oni uvek imaju cenu oko 250 dinara za kilogram. Od toga je zarada solidna, nije ništa preterano, ali čovek može da se bez problema uklopi u tu cenu. Imam svoju zemlju, proizvodim hranu, nešto malo kupim i koncentrat, ali dosta i proizvedem – kazao je Dimitrije Sudarov, poljoprivrednik iz Kikinde.
Proizvodnja se konstantno širi u domaćinstvu Sudarova, pa je tako u planu izgradnja novih objekata za još veći broj krmača. Prioritet je prodaja prasića.
– Sada imam dve krmače koje su se oprasile, a još dve treba da se oprase za dve nedelje. Ostavio sam četiri nazimice koje ću da gajim. Želja mi je da proizvodnju povećam na 12 krmača, ako bude takvo tržište i potreba za prasićima – kazao je Sudarov.
Da svaka roba ima svoje tržište, dokaz je prodaja velikog broja prasića tokom praznika, a u domaćinstvu porodice Sudarov rasprodato je sve što je i planirano. To je samo dalo vetar u leđa onima koji žele da prošire proizvodnju, a još uvek nemaju poverenja u tržište.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay (PublicDomainImages )

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor