U 2018. godini izvoz u Rusiju porastao za 4% (SRB)

Ruska Federacija je naš četvrti spoljnotrgovinski partner, a prema poslednjim dostupnim podacima, za 11 meseci prošle godine izvoz u Rusiju je iznosio 954,6 miliona dolara što je za četiri procenta više nego u istom periodu 2017. godine.
Uvoz iz Rusije, s druge strane, beleži rast od 30 odsto i do početka decembra prošle godine vredeo je 1,84 milijardi dolara.
Zanimljivo je da pored jabuka koje tradicionalno izvozimo u tu zemlju i koje zauzimaju prvo mesto na listi izvoznih proizvoda Srbije, Rusi na drugom mestu iz naše zemlje najviše kupuju sintetičke hulahop čarape.
Kada je reč o ostalim proizvodima koje plasiramo na tržište Ruske federacije, na spisku su hartija i karton, lekovi, spoljne pneumatske gume, pumpe, sir, jagode i mnogi drugi proizvodi.
U Srbiju iz Rusije stiže nafta i ulja od bitumenoznih minerala, gas, žica od rafinisanog bakra, sirovi aluminijum, kameni ugalj koks, cigarete.
Na osnovu podataka Ministarstva finansija Republike Srbije – Uprava carine, sa Ruskom Federacijom posluje 1.647 privrednih subjekata u Srbiji.
Prema podacima Agencije za privredne registre na teritoriji Srbije registrovano je 851 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Rusije, odnosno pravna lica registrovana u Ruskoj Federaciji.

Izvor: Srbija Danas

Foto: Pixabay (pixel2013)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor