Iza Agrokomerca poručuju: Nismo u stečaju dok to Vlada ne kaže (BIH)

Općinski sud u Bihaću, objavljeno je to prije nekoliko dana, donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom Agrokomerca iz Velike Kladuše. Objavljeno je to iako je još ranije uloženo 500 stranica žalbe protiv otvaranja ovog postupka. Kazao je to za Oslobođenje direktor Agrokomerca Mersad Hamidović, koji kaže kako su se žalili Kantonalnom sudu i kako ova odluka ne može biti provedena.

Dugovi

– Vlada Federacije BiH u decembru 2014. godine donijela je odluku o finansijskoj konsolidaciji Agrokomerca koja važi do 10. 7. 2019. godine i tu odluku može prekinuti jedino Vlada, nikakav općinski sud. Tako da će ova odluka vjerovatno biti oborena, mada ne znamo koliko će vremena trebati Kantonalnom sudu da tu odluku donese. Do tada ćemo mi nastaviti sa našim aktivnostima koje smo planirali i prije ove sporne odluke, kazao nam je Hamidović.

Kontaktirali smo jučer i Šefika Smlatića, stečajnog upravnika Agrokomerca, kojeg je imenovao Općinski sud. On nam je kazao i kako je Sud pozvao povjerioce da u roku od 30 dana od objave oglasa u Službenim novinama prijave svoja potraživanja, u dva primjerka i sa dokazom.

– Sada je najvažnije da to bude objavljeno u Službenim novinama i da se svi povjerioci na vrijeme i uredno prijave. Tek tada stvorit će se uslovi, po prvi put, da se utvrdi stvarno stanje dugova Agrokomerca, kazao nam je Smlatić.

Imovina

Nekretnine Agrokomerca koje postaju predmet stečaja upisane su u katastarskim knjigama Velike Kladuše, Cazina i Sarajeva, a stečajnog upravnika pitali smo zašto nisu navedeni objekti i nekretnine koje je Agrokomerc imao u inostranstvu.

– Ta imovina vodi se na Federalnoj agenciji za privatizaciju, a bilo je toga još, od kuće u Zemunu u Srbiji do sunčanog Hvara u Hrvatskoj. Tek predstoji pokušaj da se ta imovina istrgne iz kandži interesnih lobija, što nikada do sada nije bilo prilike, kazao nam je Smlatić.

Podsjetimo, postupak sudskog pokretanja stečaja u Agrokomercu započeo je još 2017. godine, ali nakon prvobitne odluke DD Agrokomerc žalio se Kantonalnom sudu, pa je žalba odbačena, a prvostepeno rješenje potvrđeno.

 

Izvor: oslobođenje

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor