Rješenje za isplatu poticaja mora biti doneseno u narednih deset dana (BIH)

Isplata poticaja za treći kvartal prošle godine blokirana je zbog kontrola pojedinih proizvođača, kažu poljoprivrednici koji traže i da se to što prije riješi i da se krene sa isplatom. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kazao je kako je moguće da postoje neke nepravilnosti, ali kako ovakve kontrole nisu rješenje.

– Kontrole mogu trajati i tri godine, a poljoprivrednicima novac treba odmah, pogotovo imajući u vidu da će uskoro biti vrijeme sjetve. Stoga mi predlažemo da se poticaji isplate, a da inspekcija nakon toga izvrši potrebne kontrole, kazao je Bićo, te dodao kako poljoprivrednici traže da se ukine plaćanje po kvartalima, već da se poticaji za mlijeko daju svaki mjesec.

Kašnjenje poticaja stvara velike probleme, zbog čega su pojedini poljoprivrednici primorani da gase svoje proizvodnje. Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika iz Bužima, kaže kako su zakoni kvalitetni, ali se moraju i primjenjivati kako treba.

– Rješenje za isplatu trećeg kvartala mora biti doneseno u narednih deset dana, kako bi proizvođači mogli organizovati proljetnu sjetvu. Znamo da postoje dugovi od prije nekoliko godina, ali smo spremni i to zaboraviti, samo da krenemo naprijed i da nemamo više problema sa isplatama poticaja, kazao je Veladžić.

 

Izvor: oslobođenje

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor