Uskoro proširenje bescarinske liste za izvoz robe u Rusiju (SRB)

Pregovori o novom Sporazumu o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije su pri kraju, a lista za bescarinski izvoz hrane biće proširena i na njoj bi trebalo da se nađu nove vrste sireva, voćne rakije i cigarete, preneo je RTS.
Biće proširena bescarinska lista za izvoz hrane i akcizne robe na tržište Evroazijske unije koju čine još i Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgizija. Na listu će biti dodati i najkvalitetniji sirevi. Jagoda Lazarević iz Ministarstva trgovine kaže da se pregovara i o cigaretama.
– Imamo veliki disbalans sa Rusijom iz koje uvozimo veliki broj cigareta, sa carinom nula, a istovremeno srpske cigarete se izvoze sa visokom stopom carinskog opterećenja. U fokusu su nam i alkoholna pića, konkretno voćne rakije i vinjak – rekla je Lazarevićeva.
Najviša delegacija Rusije tokom posete Srbiji bila je zadovoljna onim o čemu se mesecima pregovara. Oznaka “Made in Serbia” za prosečnog ruskog kupca znači da proizvod ima visoku biološku vrednost.
– Srpska roba je kvalitetna, ekološka, čista što potvrđuje i dobar izvoz. Naši gradani, Rusi, su zadovoljni kvalitetom vaše robe. Količina – to je stvar razgovora – kazao je predstavnik ruskog Ministarstva privrede u Beogradu Andrej Hripunov.
Rusija u svoju poljoprivredu godišnje uloži 7 mlrd USD, a cilj im je da obezbede što veću prehrambenu nezavisnost. Najkasnije do 2024. godine će to i uspeti sa proizvodnjom jabuke, a to je roba koju smo im najviše prodavali, pa stručnjaci predlažu da se preorijentišemo.
– Prosečna potrošnja mesnih prerađevina u Rusiji je duplo veća nego u EU. Mislim da je to prostor koji bi naši proizvodači trebalo da iskoriste. Lično mislim da bi ekonomiju obima mogli da obezbedimo kroz, da kažem, brendiranje proizvoda iz Srbije i da kroz udruženi prostor pokušamo da postignemo neke efekte – kazao je Dragan Šaganović sa Ekonomskog instituta.
Kontrola izvoza je pooštrena, pa reeksport voća koji je nekoliko puta ozbiljno mogao da ugrozi izvoz sada gotovo nije moguć.
– Mislim da se i to dosta promenilo od onog vremena kada su ljudi olako shvatali izvoz u Rusiju. Danas svi znaju da je to veoma zahtevno tržište i da su penali za robu koja ne zadovoljava kvalitet veliki i da jednostavno gubite partnere jer je ponuda ogromna – izjavio je Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.
Vrednost izvoza srpskih prehrambenih proizvoda na tržište Ruske Federacije u 2018. godini iznosio je 340 mil USD, ali to prevedeno u procente predstavlja svega 1% ukupnog ruskog uvoza hrane.

Izvor: eKapija

Foto: Pexels (NastyaSensei Sens)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor