Dodatnih 3,3 miliona EUR za poljoprivredna gazdinstva (SRB)

Preraspodelom sredstava u budžetu obezbeđeno je dodatnih 3,3 mil EUR za investicije u poljoprivredna gazdinstva za preradu i marketing u okviru IPARD programa, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede. Poljoprivrednicima su na raspolaganju i nove mogućnosti za investicije i lakše ispunjavanje određenih uslova u sektoru voća i povrća i sektoru mesa.
U sektoru voća i povrća, na malim poljoprivrednim gazdinstvima do 15 hektara, ubuduće će se proveravati standardi samo u sektoru investicije na koji se zahtev odnosi, a ne na celom poljoprivrednom gazdinstvu, navedneo je u saopštenju.
Uslov za poljoprivredna gazdinstva sa najmanje dva i najviše 20 hektara jagodičastog voća i najmanje pet i najviše 100 hektara drugog voća, proveravaće se na kraju investicije, osim u slučaju skladišnih objekata gde uslovi moraju biti zadovoljeni na početku investicije.
Kako je navedeno, poljoprivrednicima će biti omogućene i investicije u podizanje i obnavljanje zasada voća (kupovina višegodišnjeg sadnog materijala), uključujući pripremu zemljišta, što do sada nije bio slučaj. Sadnice su mogle da se nabave samo kroz nacionalne mere.
U sektoru povrća takođe će biti povećana gornja granica – novi maksimum je 100 hektara otvorenog prostora za proizvodnju povrća na kraju investicije umesto 50 hektara koliko je do sada bilo.
Što se tiče sektora mesa, i tu je dodata nova kategorija investicija, kada je reč o tovu teškog tipa u živinarstvu, a uslov je upisani objekat za proizvodnju jata kokošaka roditeljskog tipa.
U prethodnom periodu gazdinstva su bila definisana brojem grla, a sada su prihvatljiva gazdinstva definisana kapacitetom objekta za držanje goveda, ovaca, koza, krmača, svinja i brojlera.

Izvor: eKapija

Foto: Pexels (Tim Mossholder)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor