Saveti ratarima za useve tokom februara i marta (SRB)

Nedostatak padavina, odnosno deficit vlage tokom ove jeseni i zime, odrazio se u vršačkom ataru na rane fenofaze ozimih useva, pa je do nicanja došlo na znatno manjim površinama.
Od ukupno posejanih površina pod uljanom repicom, opstaće po procenama stručnjaka samo 10 do 15. Kod pšenice je situacija dosta bolja, iako ni za nju uslovi nisu bili idealni.
U vršačkom ataru, ozime pšenice su u ranim fazama nicanja i bokorenja, pa je snežni pokrivač kojeg je bilo prethodnih nedelja zaštitio useve od niskih temperatura. Sneg je donekle nadoknadio i nedostatak vlage u zemljištu, pa se on neće mnogo odraziti na dalji razvoj.
“Bilo je suše, odnosno sušan je bio period nicanja, ali sad se popravlja situacija. Ovo malo snega što je padalo koristilo je, i nadamo se da će biti bolje u narednom periodu”, kaže Ivan Šušnjar, poljoprivrednik iz Vlajkovca.
“Sad pšenica izgleda mnogo bolje nego pre mesec dana. Ja sam optimista, jer mislim da čak i u ovakvim uslovima, ukoliko nam se namesti koliko-toliko dobro proleće, tu pre svega mislim na mart, da ona uspe da izbokori i ne krene brzo u intenzivan rast, možemo očekivati sasvim solidno stanje useva”, smatra Zoran Marčić iz kompanije Bayer.
Ratarima se savetuje da, tokom februara i marta, više pažnje posvete prihrani pšenice. Poslednje padavine spustile su azot u niže slojeve zemljišta, pa na površini nema dovoljno hrane neophodne za početak vegetacije.
“Tu treba biti obazriv, i prihranu, odnosno ukupnu količinu azota za primenu, dati u više navrata, najmanje u dva puta. I sigurno da, na osnovu analize trenutne količine azota u zemljištu, treba odrediti i količine koje treba primeniti”, savetuje dipl.ing.Eugen Baba, svaetodavac Poljoprivredne stručne službe Agrozavod Vršac.
Kako je ovo period bez radova u polju, kompanije i stručne službe organizuju brojne prezentacije i seminare, koji su dobra prilika za prikupljanje informacija, razmenu iskustava i savetovanje sa stručnjacima. Iz vršačkog Agrozavoda podsećaju poljoprivrednike da su počele i zimske edukacije po naseljenim mestima.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (manfredrichter)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor