Stanje vinograda u okolini Subotice (SRB)

Vinogradari Subotičko-horgoške peščare tradicionalno u januaru, na Dan Svetog Vinka, zaštitnika vinara, organizovano posećuju vinograde i proveravaju u kom stanju je vinova loza. Sa njima je bila naša subotička ekipa.
Vinski vitezovi u prvoj ovogodišnjoj misiji u vinogradu Petra Dulića u Tavankutu – provera zdravlja lastara i okaca.
“Sve je sazrelo kako treba, vidi se da je dobro negovano, tako da je sve u redu”, kaže Ferenc Šinka, vinogradar sa Palića.
Iako su biljke trenutno u dobrom stanju, proizvođači vina strahuju od mrazeva koji su prošle godine odneli polovinu roda.
“U međuvremenu je bilo nekoliko mraznih noći, ali ne tako jakih da bi naškodilo vinogradima I mi za sada možemo da kažemo da su vinogradi u vrlo dobrom stanju”, navodi Dragutin Miljković, iz Vinskog reda “Arena Zabatkiensis”, Subotica.
Snežne padavine pogoduju vinovoj lozi, tvrde vinogradari.
O tome Petar Čuvardić, vinogradar sa Kelebije kaže: “Vlaga koja nam je potrebna, a nismo je imali u jesenjem periodu, ona će nam vrlo dobro doći”.
Na severu Srbije običaji nalažu da se u zimski obilazak vinograda ide sa kobasicama i vinom.
“Zalivanje je da puno rodi, da bude izdašna vinova loza, da bude puno grožđa, a za pudara-vinogradara se kači kobasica, jer su to i teški i lepi fizički poslovi, da se on okrepi, da cele godine ima šta jesti i piti”, objašnjava Miograd Kujundžić, vinogradar iz Subotice.
Sledeći susret vinogradari Subotičko-horgoške peščare zakazali su za 14. februar – Dan Svetog Trifuna.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (jill111)

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor