Presjek nedelje 21.01.-25.01.2019. InfoCentar (BIH)

KUKURUZ
Cijena kukuruza na domaćem BIH tržištu ostala je nepromijenjena za ovu sedmicu. Sistem InfoCentra za vještački suv kukuruz domaćeg porijekla bilježio je zvanične realizacije po 0.28KM/kg+pdv za fco UTOVARENO, kao i 0.30KM/Kg+pdv za FCO KUPAC (Tuzlanska regija). Blagi porast cijene kukuruza, u ponudi i realizaciji, uslovljen rastom cijene na domaćem tržištu zbog povećane potražnje, desio se na tržištu Srbije. Početkom sedmice zvanične realizacije za vještački suv kukuruz zabilježene su po 138.00Eur/t, da bi u drugoj polovini sedmice ponude išle i do 144.00Eur/t (SRB/BIH).

PŠENICA
Tokom sedmice cijena pšenice domaćeg porijekla nije bilježila promjenu. Iz Srbije prema Bosni nudila se mlinska pšenica po nešto jačim cijenama u odnosu na prošlu sedmicu. Zabilježene su realizacije za 12%pr. i 24%gl. po 180,00Eur/t (SRB/BIH). Sa tržišta Mađarske i dalje je aktuelna ponuda poboljšivača. A2 kvalitet trgovao se za Bosnu po 205.00Eur/t, dok se A1 kvalitet nudio i do 215.00Eur/t (HU/BIH).

JEČAM
Porast cijene ječma kako na domaćem tržištu tako i u uvozu obilježio je ovu sedmicu. Razlog porasta cijene je manjak operativne robe na tržištu. Početkom sedmice bilježe se pregovori za ječam iz Srbije po 180,00Eur/t (SRB/BIH). Krajem sedmice u Sistem su pristigle i ponude sa tržišta Hrvatske po 200.00Eur/t (HR/BIH), ali interesovanja za kupovinom po ovim cijenama nije bilo.

STOČNO BRAŠNO
Manjak stočnog brašna na domaćem tržištu zadržao se i ove sedmice. Razlog je slabija proizvodnja brašna. Cijena nije bilježila promjenu.
Izvozna cijena stočnog brašna bilježila je blagi porast zbog rasta cijene pšenice i stočnog brašna na tržištu Srbije. Ponude su išle do 110.00Eur/t (SRB/BIH). Kada je riječ o izvoznim ponudama stočnog brašna sa tržišta Hrvatske, cijene su dosta visoke u odnosu na okruženje. Ponude za ovu sedmicu išle su i do 130,00Eur/t (HR/BIH)

SOJINA SAČMA
Fabrička cijena sojine sačme Bimal i ove sedmice iznosila je 0.68KM/kg+pdv. Cijena brazilske sojine sačme 46% proteina za ovu sedmicu stagnira. Ponude za istu išle su od 0.695KM/kg+pdv. Značajnijih promjena nije bilo ni u luci Kopar. Tokom sedmice izvozne ponude za Bosnu išle su i do 334.00Eur/t.

 

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor