BiH odobren izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju (BIH)

Evropska komisija je na sjednici održanoj u petak stavila Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja kojima je odobren izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju, potvrđeno je za “Nezavisne” iz nekoliko izvora.

 Zvanična potvrda ove informacije očekuje se kroz nekoliko dana.

Početak izvoza je odlagan nekoliko puta, jer je EU od BiH tražila da se izvrše dodatna usaglašavanja.

Maid Jabandžić, direktor kompanije “Madi”, koja se među prvima našla na listi izvoznika, kaže kako su proizvođači na ovu odluku čekali dugo vremena, te da će do prvog izvoza proći još najmanje mjesec dana, taman koliko izvoznicima treba vremena da izvrše finalne pripreme.

“Ovo je dobra vijest i treba čestitati kompletnom timu koji je radio na ovoj priči, a koja je poprilično dugo trajala, ali i nama proizvođačima koji smo se dugo pripremali i mnogo sredstava uložili u infrastrukturu kako bismo se prilagodili svim zahtjevima Evropske unije kada je proizvodnja pilećeg mesa u pitanju”, kaže Jabandžić.

Prema njegovim riječima, uspjeh bh. izvoznika na evropskom tržištu zavisiće od toga koliko će im biti dozvoljeno da razviju poslovanje.

“Od toga koliko će zemlje EU štititi svoje domaće proizvođače zavisi i koliko će ova priča zaživjeti. Vancarinske barijere su nešto što postoji kao princip u uređenim zemljama kojima oni štite svoje proizvođače. Mi toga nemamo. Smatram da možemo parirati i cijenom i kvalitetom”, kazao je on.

Nebojša Rakić, direktor Zajednice živinara Republike Srpske, kaže kako će sada sve članice Evropske unije morati da daju saglasnost na ovu odluku, što će sigurno prolongirati izvoz još jedan period, te da živinari posebno strepe da li će dobiti saglasnost od Hrvatske.

Bez obzira na sve, on kaže kako je ovo prilika da proizvođači dobiju bolje cijene za meso, ali i da se domaće tržište rastereti.

Podsjećamo, inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije EU boravio je u BiH od 26. septembra do 6. oktobra 2017. godine, nakon čega je u svom izvještaju dao pozitivno mišljenje za izvoz mesa peradi u EU.

Cilj je bio provjeriti funkcionisanje sistema službenih kontrola u sektoru peradarstva.

Inspektori su nakon posjete kompanijama “Madi”, “Ovako”, “Brovis” i “Agreks” dali dozvolu za izvoz pilećeg mesa i mesnih prerađevina na tržište EU, a one još od tada čekaju da se s njim i krene.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je ranije kako BiH ima veliki potencijal za izvoz ove vrste mesa, te da u zemlji postoji najmanje 10 ozbiljnih kompanija koje mogu izvoziti pileće meso u zemlje Evropske unije.

 

Izvor: nezavisne

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor