Mraz, sneg i bakterije opustošili maslinjake

Proizvodnja maslinovog ulja u Italiji pala je za 57% 2018. godine, zbog klimatskih uslova, što prošlu godinu čini jednom od najgorih do sada zabeleženih, saopštio je u utorak (29. januara 2019. godine) italijanski institut Ismea.
Proizvodnja maslinovog ulja iznosila je 185.000 tona u odnosu na 429.000 u 2017. godini, naveo je javni institut koji se bavi poljoprivrednom i prehrambenom industrijom, dodajući da je to niže od prvih procena, već pesimističkih, objavljenih u oktobru kada je očekivana proizvodnja bila 265.000 tona ulja.
Najpogođenija je južna oblast Puja koja sama predstavlja oko polovinu italijanske proizvodnje, ona je zabeležila pad proizvodnje od oko 65% zbog mraza, posebno zbog snega u martu i fitosanitarnih problema uključujući bakteriju ksilelu koja je pogodila maslinjake.
Zbog pada proizvodnje cene su počele da rastu. Ekstra devičansko maslinovo ulje je u decembru koštalo 5,60 EUR kilogram, što je 40% više nego u junu, dok je na Siciliji dostiglo cenu od 7 EUR po kilogramu.
Cene su ipak niže nego prošle godine zbog velike produkcije u Španiji.
Drugi proizvođači kao što su Grčka i Tunis su takođe imali tešku prošlu godinu, navodi institut.
Grčko minstarstvo poljoprivrede saopštilo je u decembru da će proizvodnja maslinovog ulja pasti za 30 do 40% zbog klimatskih uslova povoljnih za jednu vrstu insekta štetnog za ovu kulturu. Zimske temperature su bile niže nego obično a usledile su jake kiše u junu u Grčkoj.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay (stevepb)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor