Timomedov organski med u 2019. kreće put inotržišta (SRB)

Tržište organskog meda u Srbiji je malo, ali je med iz naše organske proizvodnje veoma kvalitetan i otvara put srpskom medu na tržišta EU, SAD i Bliskog Istoka, kažu za eKapiju u kompaniji Timomed, jednoj od retkih koja u Srbiji pravi organski med.
U toj knjaževačkoj fabrici koja se već 30 godina bavi proizvodnjom meda i pčelinjih proizvoda, danas se mogu naći sirov (nezagrevan) organski bagremov, lipov i livadski med, kao i organski med sa dodatkom organskog liofilizovanog voća, organskom Arabica kafom, organskim lešnikom i organskim kakaom.
Prema rečima Zorice Radosavljević, glavnog tehnologa u Timomedu, svaka od pomenutih vrsta organskog meda sa dodacima ima svoje specifičnosti, pa tako kombinacija sa liofilizovanim voćem čuva sva organoleptička i hranljiva svojstva voća i meda, organski med sa organskim lešnicima i kakaom je dobar za srce i protiv iscrpljenosti, dok onaj sa organskom kafom osvežava organizam.
– Jedna kašičica organskog meda sa organskom Arabica kafom ujutro zadovoljiće potrebe za jutranjom kafom – kaže naša sagovornica.
Prve korake u proizvodnji organskog meda u Timomedu su preduzeli još 2014. godine.
– Bila je potrebna jedna godina konverzije, što predstavlja period prelaska sa konvencionalne proizvodnje na organsku, a već sledeće imali smo prve količine organskog meda po standardima Zakona o organskoj proizvodnji Republike Srbije. U 2018. je prva ozbiljnija količina organskog meda stigla u pogon Timomeda i do kraja godine organizovali smo proizvodnju oko 30 tona organskog meda – kaže rukovodilac Centra za selekciju i reprodukciju matica Timomeda Aneta Georgijev, dodajući da je Timomed organizator i zastupnik grupne proizvodnje organskog meda.
– Naš organski med proizvode kooperanti na dozvoljenim lokalitetima za organsku proizvodnju, pod strogo kontrolisanim uslovima u pogledu samog pčelarenja, počev od lokacije na kojoj se nalazi pčelinjak i karakteristike košnica i njenih elemenata – ističe Georgijev.
Ona napominje da košnica mora da bude farbana dozvoljenim bojama, satne osnove koje se koriste treba da budu proizvedene od pčelinjeg voska koji potiče iz društava koja su uključena u organsku proizvodnju, a pčelar mora da pčelari po pravilima koje propisuje Zakon o ogranskoj proizvodnji.
– I skladištenje meda mora da bude po zahtevima organske proizvodnje, na mestu koje ne dozvoljava mešanja sa konvencionalnim medom. Pakovanje takođe treba da bude adekvatno, sa logom i nacionalnim znakom za organsku proizvodnju i znakom sertifikacione kuće – kaže Georgijev i dodaje da kontrolu organskog meda u Timomedu obavlja sertifikaciona kuća internih kontrolora kompanije.
Prema njenim rečima, iako je organska proizvodnja komplikovanija i ozbiljnija u pogledu načina pčelarenja i propisanih pravila, te samim tim iziskuje i veće troškove, i krajnja cena je veća i isplativija za pčelare, a treba uzeti u obzir i da se svet sve više okreće organskoj ishrani, da potražnja za organskim proizvodima raste, kao i da oni imaju sigurne kupce.
Timomed, kaže naša sagovornica, za sada svoj organski med plasira kroz maloprodajne lance u Srbiji i prodavnice organske hrane, ali u novoj godini planira i izvoz.
– U 2019. planiramo prodaju organskog meda iz prošlogodišnje proizvodnje na svetskom tržištu, a u planu su i novi organski proizvodi na bazi meda kao i neki drugi noviteti iz organske proizvodnje – otkriva Aneta Georgijev.
U širokoj paleti proizvoda kompanije Timomed se, pored organskog meda, nalaze i osnovne vrste meda (bagremov, livadski, cvetni, lipov, medljika), ali i med sa dodatkom suvog i liofilizovanog voća, jezgrastog voća, lavande, koncentrovanog soka višnje i prirodnim aromama limuna i peperminta. U okviru dijetetskog programa tu su med sa ekstraktom crvenog grožđa i dijetmel zaslađivači za dijabetičare, a posebno su zanimljiva medna slatka od jagode, borovnice i maline.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay (ExplorerBob)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor