Inovacija u pčelarstvu-termos košnica

Nulta serija termos košnica, inovacije Trebinjaca Dragana i Obrada Spaića, biće tokom 2019. plasirana na tržište BiH, ali i šire – Srbije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske, rekao je Obrad Spaić za eKapiju.
Ova inovacija jedna je od dve najbolje tehnološke inovacije u RS za 2018.
Kako je pojasnio Spaić, koji je inače zaposlen na Fakultetu za proizvodnji i menadžment u Trebinju i pčelarstvom se bavi iz hobija, nulta serija će podrazumevati plasiranje 30 do 40 kompleta, zavisno od košnica, odnosno 100 nastavaka.
– Najpre smo planirali da nultu seriju plasiramo na područje trebinjsko-fočanske i sarajevsko-zvorničke regije, ali zvog velikog interesovanja iz regije, sigurno je da ćemo to proširiti na Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Hrvatsku.
Nakon toga, sledeći korak je pronalazak finansija kako bi počela veća proizvodnja ovih košnica, tj. otvaranje proizvodnog pogona.
– Imali smo ponude iz BiH i Srbije da se pojedini ljudi uključe u masovniju proizvodnju, ali još ništa nismo dogovorili – istakao je Spaić.
Troslojne stranice
Naziv “termos košnica” podseća na popularnu termos bocu, što upućuje da poseduje dobru toplotnu izolaciju, objašnjava nam Spaić.
Njena inovativnost se ogleda u konstruktivnom rešenju – košnica se sastoji od nosećeg rama i troslojnih stranica. I jedno i drugo su napravljeni od naširoko upotrebljavanih materijala – jelova daska, stiropor, tanki šper od mekog drveta, dvoslojna PVC ploča i plastična ugaona lajsna.
– Noseći ram čine stubovi, gornji i donji venac od jelove daske, koji obezbjeđuje nosivost i stabilnost košnice, jednostavno razmicanje i vađenje ramova standardnim postupkom i alatima i sprečava kontakt pčela sa stiroporom – kaže Spaić.
Što se tiče troslojnih stranica, sloj do pčela je od mekog drveta, što obezbeđuje pčelama uslove približne prirodnim i sprečava da pčele nagrizaju stiropor.
Srednji sloj od stiropora obezbeđuje toplotnu izolaciju i sve prednosti stiropornih košnica. Vanjski sloj – dvoslojna PVC ploča, obezbeđuje zaštitu košnice od spoljnih uticaja, čime je izbegnuto farbanje košnica štetnim zaštitnim sredstvima, a obezbeđuje i dodatnu toplotnu izolaciju.
– Ugaonim plastičnim lajsnama obezbeđena je zaštita ugaonih spojeva dvoslojnih PVC ploča od prodora vlage – ističe Spaić.
Prednosti
Ovakvo konstruktivno rešenje termos košnice zadržava sve prednosti kako drvenih tako i stiropornih košnica, i istovremeno eliminiše sve nedostatke i jednih i drugih, što se vidi iz sledećih karakteristika, navodi Spaić.
– Unutrašnji zidovi termos-košnice su od mekog drveta, tako da su pčelama obezbeđeni uslovi približni prirodnim
– Noseći ram, od jelove daske, obezbeđuje potrebnu nosivost ramova napunjenih medom i pčelama, kao i stabilnost prilikom postavljanja većeg broja nastavaka
– Termos košnica poseduje znatno veću toplotnu izolaciju od drvenih, jer je koeficijent toplotne provodljivosti stiropora (λ) 4,4 puta manji od koeficijenta toplotne provodljivosti drveta
– Jednostavno je razmicanje i odvajanje ramova iz košnice postojećim pčelarskim priborom, bez opasnosti da košnica popuca ili se ošteti prilikom upotrebe veće sile
– Izrazito su lakše u odnosu na drvene, jer je težina jedne LR termos košnice oko 3 kg, dok je težina iste košnice u drvenoj varijanti veća od 5 kg, zavisno od debljine daske
– Termos košnice su vodootporne, tako da im nije potrebno farbanje štetnim zaštitnim sredstvima
– Pčele nisu u dodiru sa stiroporom, ni sa spoljašne ni sa unutrašnje strane, tako da ga ne nagrizaju i ne prave veći broj otvora (leta)
– Zbog dobrih izolacionih karakteristika stiropora unutar košnice nema većih oscilacija temperature, tako da će pčele manje vremena i energije trošiti na grejanje/hlađenje košnice, a više na sakupljanje nektara
– Pčelarima je olakšano pčelarenje, jer su termos košnice za 50% lakše od drvenih i nema potrebe za čestom zaštitom štetnim zaštitnim sredstvima
– Osim svih navedenih pozitivnih osobina nove termos košnice su jednostavne i tehnologične za proizvodnju.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay (ulleo)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor