Izvoz govedine iz Srbiju u Tursku od 2019. veći za 40% (SRB)

Komercijalni direktor Industrije mesa Srem- Šid Đorđe Kuzminac rekao je danas da je ta kompanija prošle godine bez carine izvezla 4.000 tona junećeg mesa u Tursku i da će ove godine povećati izvoz u tu zemlju.
– Tursko tržište je našoj kompaniji prioritetno jer je prošle godine od odobrenog kontigenta od 5.000 tona junećeg mesa za bescarinski izvoz iz Srbije u Tursku naša kompanija realizovala 4.000 tona – rekao je Kuzminac.
Ugovor o bescarinskom izvozu 5.000 tona junetine u Tursku potpisan je početkom prošle godine, a za ovu godinu je kvota povećana za 40 odsto, pa će vrednost te robe sa oko 25 miliona evra porasti na oko 35 miliona evra.
Kuzminac je rekao da se trenutno usaglašavaju ugovori o izvozu junetine u ovoj godini i da će isporuke krenuti ovih dana.
Interesovanje turskih kupaca za junetinu iz Srbije, prema njegovim rečima raste, ali raste i interes srpskih stočara za uzgoj junadi.
– Sada nam je najvažnije da obezbedimo sirovinsku bazu jer će nam za širenje na tom tržištu trebati dovoljno mesa – rekao je Kuzminac.
Dodao je da su turski kupci zadovoljni kvalitetom junetine iz Srbije i da do sada nije bilo primedbi ni reklamacija.
Istakao je da u turskom tržišu vidi veliki potencijal, a da je posao profitabilan i da su rokovi naplate kraći nego nego kod drugih dobavljača.
Kompanija Srem-Šid, prema njegovim rečima, junad kupuje na sobodnom tržištu i uzgaja na svojoj farmi, oko 2.000 komada u turnusu. Prošle godine je za izvoz 4.000 tona u Tursku morala da obezedi oko 10.000 grla.

Izvor: Srbija Danas

Foto: Pexels (mali maeder)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor