Subotica: Milion evra prihoda od izdavanja poljoprivrednog zemljišta (SRB)

Oko milion evra prihodovaće Subotička lokalna samouprava na ime izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup. Najviše zemlje pripalo je stočarima po pravu prečeg zakupa, a preostalih oko četiri hiljade hektara biće ponuđeno na licitacijama krajem ovog meseca.
Od oko četrnaest hiljada hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u Subotici, oko deset hiljada je prošle godine izdato stočarima po pravu prečeg zakupa. S obzirom da, bar na papiru, u Subotici ima više uslovnih grla nego hektara, i tih četrnaest hiljada ne bi bilo dovoljno da bi svi dobili hektar po grlu, kako zakon nalaže. To znači da stočari nisu prihvatili oko četiri hiljade hektara koji sada idu na licitaciju.
“Ponajviše su to peskovi, od Tavankuta pa do Bačkih Vinograda, taj severni deo Subotice, znači negde više od dve hiljade hektara je peskovito područje. A ostale su prilično sitne čestice, što samo po sebi govori da neće biti jako velikog interesovanja na licitaciji, osim dve katastarske opštine, to su Žednik i Donji Grad”- kaže član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Šimon Ostrogonac.
Sudeći po papirologiji, stočarstvo u Subotici je na jako visokom nivou, dok statistika beleži drugačije cifre. Bilo kako bilo, prilikom prava prečeg zakupa nadležni se vode nalazima veterinarskih inspektora, a ove godine se očekuje da će u ovom slučaju doći do smanjenja i do pedeset odsto, odnosno da će stočari po grlu dobiti maksimalno pola hektara.
“Ove godine su potrebe iznad dvadeset hiljada hektara samo za pravo prečeg zakupa. Znači da je to porast u odnosu na prošlu godinu za nekih trideset do četrdeset odsto, a broj životinja opada, barem po statistici, ali opet verovatno nećemo drugog izbora imati nego ćemo morati da prihvatamo zapisnike republičkog inspektora, što samo o sebi govori da će biti verovatno umanjenje i do pedeset odsto”- dodaje on.
Četrdeset odsto prihoda od izdavanja u zakup pripada lokalnoj samoupravi, pa se očekuje da će se u gradski budžet sliti između stotinu dvadeset i stotinu trideset miliona dinara samo na osnovu prava prečeg zakupa.

Izvor: RTV

Foto: Pexels (Alturas Homes)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor