Uvođenje preventive u stočarstvu rešava brojne probleme (SRB)

U Regionalnoj privrednoj komori Zapadno bačkog uprvnog okruga u Somboru održana je peta sednica sekcije grupacije mlekarske industrije.
Problemi u načinu ishrane i preventiva kroz izhranu, metaboliške bolesti i uticaj na reprodukciju bile su teme pete sednice sekcije grupacije mlekarske industrije – proizvođača i prerađivača mleka severnobačkog, severnobanatskog i zapadnobačkog upravnog okruga.
“U nekim disbalansima, da li iz znanja ili neznanja u ishrani se suočavamo sa problemom metaboličkih bolesti – ketoza , zamašćene jetre. Takve neke edukacije su korisne proizvođačima da mogu da preveniraju problematiku koja se dešava na farmama a samim tim prouzrokuje neku lošiju reprodukciju”, istakla je Zorica Nikšić, upravnica farme u Svetozar Miletiću.
Uvođenje preventive u stočarstvu kroz nove proizvodne programe na bazi morskih algi rešava brojne problemi u ishrani životinja.
“Upotreba hraniva u ishrani na bazi algi u ishrani životinja, što praktično spada u preventivu i velika je tendencija u svetu, što se tiče unapređenja preventive u stočarstvu. Na taj način smanjenju troškovi i izbacuje se velika količina lekova!”, istakao je predavač Željko Pantić.
“Nama je jako bitno da farmeri obezbede kabastu hranu, lucerku i silažni kukuruz, s druge strane, u poslednje vreme je krenulo da se koristi kroz ishranu kod životinja. Pogotova je važno, kada je reč o tranziciom periodu, da bi krave bile dobrog apetita, dobro preživale i nakon teljenja”, rekao je Radivoj Ćosić.
Jedan od načina opstanka prooizvođača, kako su istakli, jesu edukacije i ukazanje na načine smanjenja troškova, povećanje proizvodnju i eliminacija banalnih grešakea koje mogu imati na svojim farmama.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (Pixel-Sepp)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor