Uništeno 988 kg namirnica životinjskog porijekla (BIH)

Republička veterinarska inspekcija RS lani je izvršila 1.323 kontrole, od čega je 439 ili 33 odsto bilo sa utvrđenim nepravilnostima, i naloženo je uništavanje 988 kilograma namirnica životinjskog porijekla zbog neodgovarajuće deklaracije i isteklog roka upotrebe.

Saopštili su ovo u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS i dodali da je izrečeno 411 upravnih mjera, dok je zbog počinjenih prekršaja izdato 65 prekršajnih naloga u vrijednosti od 91.700 KM i podnesene su tri prekršajne prijave.

Naglasili su da je najveći broj kontrola izvršen u oblasti proizvodnje i prometa sirovina i hrane životinjskog porijekla u objektima kao što su mesnice, veleprodajni objekti, maloprodajni objekti, klaonice, farme, skladišta i proizvodni pogoni.

“Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na neadekvatnu veterinarsku dokumentaciju za pošiljke životinja, sirovine i hranu životinjskog porijekla, vršenje samokontrole u proizvodnim pogonima, uslove u pogledu prostorija, sredstava i opreme, nepotpune deklaracije, sprovođenje preventivnih mjera za kontrolu i suzbijanje zaraznih bolesti i drugo”, istakli su u ovoj upravi.

Istakli su da su nastavljene aktivnosti u cilju efikasnije primjene propisa radi obezbjeđivanja usklađenosti sa zahtjevima Evropske unije u svim sektorima, sa akcentom na peradarstvo, otkup i preradu mlijeka, proizvode ribarstva i pčelarstva.

Prema njihovim podacima, u redovnoj dijagnostici bolesti kod životinja utvrđeni su pozitivni reaktori bruceloze, leptospiroze, trihineloze, infektivne anemije konja, salmoneloze i drugih, ali u skoro svim slučajevima radilo se o pojedinačnim oboljelim jedinkama, te nije bilo većih žarišta bolesti.

Kada je u pitanju provjera mesa, u Veterinarskom institutu RS “Dr Vaso Butozan” kažu da građani uglavnom nose redovno meso na provjeru.

“Oni koji sami sebi prave suvo meso uglavnom ga nose na pregled, ali vjerovatno ima i onih koji se usuđuju da ne pregledaju meso, ali ipak nošenje mesa na pregled je postalo normalno”, rekao je Darko Despotović iz ovog instituta.

 

Izvor: nezavisne

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor