Bez neprijatnih mirisa na farmama (SRB)

Da naši farmeri prate evropske inovacije dokaz je i najnoviji preparat francuskih naučnika čije komponente veoma uspešno sa farmi eliminišu amonijak i sprečava pojavu zaraznih bolesti.
Dragomir Davidov iz Melenaca duže od pet decenija bavi se uzgojem svinja na njegovoj farmi. Uvek ima između četrdeset i pedeset krmača tristotine tovljenika i oko dvestotine tovljenika. Posebnu brigu vodi oko higijene jer to je kako nam kaže najbitniji uslov za kvalitetan proizvod. Najveći problem je kako eliminisati amonijak, ali i tim mukama je došao kraj jer je nabavio proizvod sa kojim je uspešno rešio problem.
“Ovo će mi značiti da potpuno eleminišem amonijak od kada sam ovo dobio”, objašnjava Dragomir Davidov i dodaje: “Zadavao je najviše problema kada se suše jame ili kada se pere onda se pokreće taj amonijak pa više smrdi”.
Kako se primenjuje.
“Preparat može da se koristi u živinarstvu, svinjarstvu i govedarstvu, jako mu je jednostavna primena, proizvod služi za smanjivanje amonijaka i vlage u objektima, a samim tim i pojavu zaraznih bolesti i bakterija, objašnjava Danilo Jakovljević Nidalav.
O kojoj je materiji reč?
“To je prirodan proizvod koji se pravi uz pomoć prirodnih materijala i mineral koji smo našli u Bretaniji u Francuskoj, a kompanija je uradila specijalnu tehnologiju za proizvodnju mistrala, ističe doktor Dragoš Nistorica iz “Mistrala”.
O primeni nove tehnologije na našim farmama razgovaralo se i na seminaru u Novom Sadu na kojem su prisustvovali ne samo iz Srbije već i Slovenije i Rumunije.

Izvor: RTS

Foto:Pixabay (ivabalk)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor