“Turijske kobasice” sutra na Gradskom trgu u Subotici (SRB)

Promocija turijske “Kobasicijade”, koja će se ove godine održati po 35. put, sutra će biti organizovana u Subotici, na centralnom gradskom trgu.
Jedna od najpoznatijih gastro-turističkih manifestacija u Srbiji, “Kobasicijada”, održaće se 35. godinu za redom u Turiji. Organizatori pozivaju Subotičane u goste jednodnevnom promocijom “Kobasicijade”, tokom koje sugrađani imaju priliku da kupe pečene, sveže i suve kobasice, koje se pripremaju po tradicionalnoj recepturi u ovom selu nadomak Srbobrana, i koje zadovoljavaju istančani ukus brojnih gurmana i van granica naše zemlje.
“Nema velike tajne kako se pravi turijska kobasica. Da bi ona bila dobra, potrebno je kvalitetno meso, začini i tradicionalna, seoska receptura”, kazao je Ljuban Jocić, iz Udruženje “Kobasicijada”.
“Kobasicijadu” u Turiji, poseti na desetine hiljada gostiju u želji da probaju čuvene mesne specijalitete koji se pripremaju tokom dvodnevne manifestacije, koja će se ove godine održati od 22. do 24. februara. Najveću pažnju posetilaca privlači specijalno napravljena kobasica, čija dužina svake godine iznova ulazi u Ginisovu knjigu rekorda. Pored izložbenog, manifestacija ima i takmičarski karakter.
“Prošle godine smo po prvi put održali takmičenje u pravljenju sveže kobasice, želja nam je da to postane tradicionalno, pa će se ono održati i ove godine. Pored njega, tu je i ocenjivanje suve kobasice u tri kategorije: takmičenje meštana sela, takmičenje učesnika na nivou Srbije i takmičenje za one koji žive van granica države”, dodaje Jocić.
Mini karavan “Kobasicijade” stiže u Suboticu sutra, a štandovi sa turijskim specijalitetima biće otvoreni već od osam sati ujutru pa do ranih popodnevnih sati. Tom prilikom, kao i prethodnih godina, Narodnoj kuhinji će biti donirano 50 kilograma kobasice.

Izvor: RTV

Foto: freeimages.com 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor