Presjek sedmice 04.02.–08.02.2019. InfoCentar (BIH)

KUKURUZ

U odnosu na prethodnu sedmicu cijene kukuruza na domaćem tržištu ostale su stabilne. Pregovori na terenu vođeni su za vještački suv kukuruz po 0.29-0.30KM/kg+pdv. U odnosu na prethodnu, izvozne cijene kukuruza početkom sedmice bile su u blagom padu, te je vještački suv kukuruz trgovan po 138.00Eur/t (SRB/BIH). Zvanično trgovanje zabilježeno je i za prirodno suv kukuruz po 139.00Eur/t (SRB/BIH). Sa tržišta Hrvatske izvozna cijena za kukuruz stagnira, te su kupci i dalje ponude dobijali po 145.00Eur/t (HR/BIH).

PŠENICA

Na domaćem tržištu ponuda kao i cijena pšenice ostala je nepromjenjena. Pregovori na terenu vođeni su za pšenicu merkantilnu rinfuz po 0.35KM/kg+pdv.
Izvozna cijena pšenice sa tržišta Srbije u odnosu na prethodnu sedmicu ostala je stabilna. Zvanično trgovanje zabilježeno je za pšenicu merkantilnu rinfuz (do 74hl pr 12; gl 27) po 182.00Eur/t (SRB/BIH). Sa tržišta Mađarske početkom sedmice pregovori za pšenicu poboljšivač vođeni su po 203-204.00Eur/t, da bi krajem sedmice kupci dobijali ponude i do 212.00Eur/t (HU/BIH).

JEČAM

Stabilna cijena ječma stočnog rinfuz na domaćem tržištu. Zvanično trgovanje zabilježeno je po 0.37KM/kg+pdv.
Sa tržišta regiona smanjena izvozna ponuda ječma zbog smanjenih operativnih količina. Sa tržišta Srbije ječam se nudio do 195.00Eur/t, dok se iz Hrvatske nudio i do 205.00Eur/t.

ZOB

I tokom ove sedmice vladalo je nešto veće interesovanje za kupovinom zobi. Na domaćem tržištu i dalje su slabije ponude, te su se kupci okrenuli drugim tržištima za nabavku zobi. Na tržištima u okruženju manjak je operativnih količina šta je doveo do porasta cijene. Zvanično trgovanje zabilježeno je po cijeni od 215.00Eur/t (HR/BIH).

STOČNO BRAŠNO

Cijena stočnog brašna pšeničnog džakiranog na domaćem tržištu je u blagom porastu. Razlog tome je manjak operativnih količina. Za ovu sedmice stočno brašno pšenično džakirano pregovaralo se po 0.27KM/kg+pdv. Porast cijene stočnog brašna kao i manjak operativnih količina zadesio je i zemlje u regionu te su tako ponude išle i do 130.00Eur/t sa tržišta Srbije. Izvozna cijena stočnog brašna pšeničnog-džakiranog sa tržišta Hrvatske zabilježena je po 130.00Eur/t (HR/BIH).

SOJINA SAČMA

Stabilna je cijena sojina sačme 46% Brazil, rinfuz, na domaćem tržištu. Pregovori na terenu vođeni su po 0.68-0.69KM/kg+pdv (FCO KUPAC). U luci Kopar nisu zabilježene značajnije promjene u cijeni sojine sačme, te su ponude išle do 325.00Eur/t (SLO/BIH).

 

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor