Presjek sedmice 04.02.–08.02.2019. InfoCentar (HR)

KUKURUZ

I ove sedmice stabilna je cijena kukuruza na domaćem tržištu. Ponude idu do 1.10Kn/kg+pdv, dok su pregovori u zavisnosti od pariteta od 1-1.05Kn/kg+pdv. Pristizale su izvozne ponude kukuruza za Bosnu, ali zbog ne konkurentnosti u cijeni nije bilo interesovanja za kupovinom. Prema zemljama Evropske Unije kukuruz se pregovarao od 145.00Eur/t(HR/EU).

PŠENICA

Nešto veća ponuda pšenice obilježila je ovu sedmicu, cijena je bila stabilna. Zvanična realizacija zabilježena je za merkantilnu pšenicu po 1.35Kn/kg+pdv, dok se za poboljšivač nudila cijena i do 1.50Kn/kg+pdv. Ove sedmice zabilježeni su pregovori sa merkantilnu pšenicu iz Mađarske po 195.00Eur/t (HU/HR).

STOČNO BRAŠNO

Ove sedmice vladala je nestašica stočnog brašna, kako na domaćem tržištu tako i u izvozu. Većina mlinova melje smanjenim kapacitetom. Ponude koje su pristizale u Sustav kretale su se do 1.16Kn/kg+pdv.

SOJINA SAČMA

Tokom sedmice cijene sojine sačme je stagnirala, uslovljena stabilnom cijenom u luci Kopar. U zavisnosti od pariteta pregovori su vođeni od 2.52Kn/kg+pdv pa na više, za FCO KUPAC.
Izvozne ponude za ovu sedmicu bile su do 325.00Eur/t (SLO/HR).

 

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor