Uzgoj simentalaca tradicija svilajnačkog kraja (SRB)

Opština Svilajnac poznata je po resavskoj simentalskoj rasi goveda. Oko četiri stotine poljoprivrednika u Svilajncu bavi se stočarstvom, a ta tradicija duga je više od 150 godina. Danas sa potomstvom na teritoriji ove opštine ima oko 5.000 umatičenih grla dok dnevna proizvodnja mleka iznosi oko 25.000 litara. …
Na gazdinstvu Dragana Todorovića, stočara iz sela Dublje kod Svilajnca, tradicionalno se gaji resavska simentalska rasa goveda. Dragan ima 30 grla krava a mlekari predaje oko 200 litara dnevno mleka. Simentalka sa Resave jedini je izbor ovog stočara.
“Simentalka se na našem podneblju mnogo dobra pokazala. Prvo daje dobro mleko, a drugo ima i dobre tovne osobine. Ovde retko ko ima holštajn rasu u opštini Svilajnac. One su dosta mesnata rasa, a pogotovu su specifične po tome što su mlečne i daju po 35, 40 litara mleka i dosta su i velikog gabarita. Učestvujem na Novosadskom sajmu i odatle imam mnogobrojna priznanja, super šampionke celog sajma i svake godine uzmem po neku nagradu”, kaže Todorović.
Mirko Milojević iz sela Grabovac kod Svilajnca poslednjih 12 godina aktivno se bavi stočarstvom. Mlekari predaje oko 300 litara dnevno mleka i kako kaže dobra ishrana krava simentalki je ključna za bolju mlečnost.
“To je rasa koja može da izvuče dosta mleka. Ovde imam sedam prvotelki sada i ni jedna nije dala ispod 30 litara mleka u prvom telenju. Daju krupna telad koja mogu da se tove izuzetno brzo i zbog toga sam prešao na njih. Od ishrane je lucerka na prvom mestu i to kvalitetna sa listom jer mi tu lucerku prskamo, prvu i drugu travu inokulantima, balira se vrlo sirova i kada tu balu dobiju krave oko 40 litara mleka je razlika u odnosu na običnu balu lucerke iz treće i četvrte trave gde je i list malo opao. Naravno, koriste se i suncokretova i sojina sačma”, objašnjava Milojević.
U opštini Svilajnac ima oko četiri stotine stočara, umatičenih grla krava simentalki sa potomstvom ima oko 5.000, dok se dnevno proizvede i do 25.000 litara mleka.
“Ta proizvodnja na ovom području datira preko 150 godina. Ranije su ljudi gajili domaće šareno goveče i godinama kasnije su oplemenjivali tu rasu goveda uvozom bikova iz Švajcarske i Nemačke da bi danas dobili takozvano domaće šareno goveče u tipu simentalca koje je karakteristično za Resavski kraj i to je sada resavski simentalac. Mogu da kažem da su u poslednjih 5 godina opština Svilajnac i njeni proizvođači bili tri puta apsolutni šampioni novosadskog sajma u govedarstvu”, ističe Goran Despotović, pomoćnik predsednika opštine Svilajnac za poljoprivredu.
Tradicija duga više od 150 godina u proizvodnji mleka i gajenju resavske simentalske rase goveda stočarima iz Svilajnca donela je i mnogobrojne nagrade sa različitih poljoprivrednih sajmova.

Izvor: RTV

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor