Kako je nastao beli staparski golub? (SRB)

Uzgajivači golubova kažu da je golubarstvo starije i od golubova jer su golubovi nastali ukrštanjem prepelica. A koliko je to “sveta životinja”, kako je smatraju još od razvoja hrišanstva, i kakve sve vrste postoje, odnosno kako je nastao “beli staparski golub” najbolje svedoči priča golubara iz Rume. …
Kažu da se prave ljubavi uglavnom slučajno pronađu, o kome god da je reč, a da je baš tako potvrđuje nam golubar iz Rume koji od tedinjstva voli golubove, a posebno onu vrstu koja je njemu doletela, i obeležila njegov život.
Što se boja staparskog goluba tiče, ima ih raznih, ali ono što je posebno vredno jeste upravo bela boja ovog goluba, koju je stvorio upravo rumljaninin, iako nosi naziv staparskog, belog, goluba.
Za uspešno bavljenje golubarstvom prvi preduslov je dobar smeštaj, objašnjavaju stručnjaci, kao i još neki elementi vezani za ove, od davnina poznate letače.
Koliko je golub značajna ptica govore mnoga predanja još pre nove ere. Zabeleženo je da je davne 1896. godine i na Olimpijskim igrama poleteo upravo golub. Onda ne čudi zašto je i 95. godina veoma bitna, upravo zbog nastanka belog staparskog goluba, a to će najbolje shvatiti ljubitelji ovih malih, lepih ptica, zvanih „svetim životinjama”.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor