Kačarevci zbog Slaninijade uzgajaju svinje (SRB)

Slaninijada u Kačarevu kod Pančeva počinje 14. februara. Upravo zbog te manifestacije koja postoji više od tri decenije mnogi Kačarevci su se odlučili za uzgoj svinja i proizvodnju mesnih prerađevina. …
Kačarevci posao privode kraju, uključene su čitave porodice u želji da i ovoga puta predstave proizvode po kojima su poznati. Zahvaljujući Slaninijadi veliki broj domaćinstava gaji svinje.
Jedan od njih je Predrag Marčetić. On je veliki proizvođač, ima modernu farmu sa oko 400 tovljenika. U proizvodnji hrane vidi budućnost i kaže da tržište nije problem, ali cena prasadi jeste. Ipak, on želi da proširi farmu.
“Ovo je tip farme koji zadovoljava i evropske standarde, sve je automatizovano i kada je u pitanju hranjenje, pojenje i izđubravanje. Jedan radnik može opslužiti i do 2500 tovljenika. Moji planovi su da proširim farmu, prvo što ću uraditi to je prasilište da napravim objekat za 100 krmača i da proizvodim svu prasad koju utovim godišnje. To bi bilo od 2500 do 3000 na godišnjem nivou”, kazao je Marčetić.Dušan Kondić, takođe iz Kačareva pre 20 godina opredelio se za uzgoj mangulica. Ovih dana i on se užurbano priprema za slaninijadu. Pravi sve mesne prerađevine, zdravo i kvalitetno, a dokaz za to je kaže i nagrada za najbolju slaninu koju je dobio pre dve godine.
“Sada smo pripremili 20 svinja, osušili na promaji i evo već desetak dana to stoji. Zaklali smo dosta i nadamo se da ćemo sve prodati. Zaradi se, ali treba dve godine da hraniš svinju i sada imaju po 150 kilograma, hranimo ih bez koncentrata, samo domaća hrana”, objasnio je Kondić.
Organizatori Slaninijade očekuju veliki broj posetilaca, a ono što obećavaju su kao i svake godine vrhunski proizvodi.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor