Stigla prva rešenja za nabavku traktora iz IPARD programa (SRB)

Uprava za agrarna plaćanja počela je poljoprivrednicima da uručuje prva rešenja o odobrenju projekta za nabavku traktora iz IPARD programa. Reč je o Drugom javnom pozivu iz mere koja se odnosi na podsticanje investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, a za koji su se prijave podnosile do 26. februara 2018. godine.
Uprava za agrarna plaćanja krajem prošle godine objavila je rang listu podnetih zahteva i na njoj se nalaze 304 imena. Kako je ranije bilo rečeno, novca će biti za blizu 200 korisnika ovog programa.
Pretpostavlja se da će neki poljoprivrednici odustajati i da će se lista pomerati, tako da rangiranje još uvek nije konačno. Za nabavku novih traktora preko IPARD-a u ovom javnom pozivu vladalo je veliko interesovanje, bilo je više prijava nego para opredeljenih za to, pa se rang lista donosila na osnovu bodovanja zahteva koji ispunjavaju opšte i posebne uslove i to na osnovu propisanih kriterijuma. Prednost prilikom rangiranja imali su mlađi od 40 godina, žene, poljoprivredni proizvođači koji se bave organskom proizvodnjom ili su njihova gazdinstva u planinskim područjima, članovi zemljoradničke zadruge… Ako su dva zahteva imala isti broj bodova, prednost je davana onome ko je ranije podneo zahtev, stoji u tekstu na sajtu STIPS-a.
Govoreći o IPARD programu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nedavno je podsetio da je
prošle godine bilo raspisano pet poziva za sredstva iz tog fonda, tri namenjena nabavci traktora i druge
poljoprivredne mehanizacije, a dva za izgradnju skladišta i prerađivačkih kapaciteta.
– Za prva tri poziva bilo je 503 aplikacija, a do sada je izdato 304 rešenja i biće potrošen sav novac koji je namenjen za traktore i mehanizaciju. Sa tih 304 rešanja imamo više od 45 mil EUR akumuliranog novca – rekao je Nedimović.
U ovoj godini, prema planu IPARD poziva, trebalo bi da bude raspisan još jedan konkurs za traktore. Trajao bi od polovine juna do polovine septembra.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay (Tama66)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor