Vojvođanske firme se uspešno predstavile na berlinskom sajmu Fruit Logistica (SRB)

Region Vojvodine uspešno se predstavio na međunarodnom sajmu svežeg i smrznutog voća i povrća Frut logistica, koji se od 6. do 8. februara održao u Berlinu. U organizaciji Razvojne agencije Vojvodine, na zajedničkom štandu predstavilo se osam kompanija koje se bave proizvodnjom i prodajom voća i povrća, kao i grad Sombor.
Tokom tri sajamska dana vojvođanski štand privukao je veliko interesovanje, bilo je dosta posetilaca i stručne publike, a održani su i brojni sastanci.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vuk Radojević razgovarao je sa izvršnim direktorom Agencije za razvoj italijanske regije Trentino, Maurom Kazotom, o mogućnostima saradnje ove regije i Vojvodine.
Regija Trentino jedna je od privredno najrazvijenijih u Italiji, u svetu je poznata po svojim jabukama i najnaprednijoj tehnologiji i “know-how”-u u njihovoj proizvodnji. Samo ovde proizvede se 70% ukupne proizvodnje jabuka Republike Italije, a 15% ukupne evropske proizvodnje jabuka, što prema statistici agencije WAPA Italiju postavlja na treće mesto na svetu po osnovu izvoza jabuka, odmah nakon Kine i Poljske. Prema istom izvoru, Italija se po proizvodnji jabuka nalazi na petom mestu svetske rang liste.
– Cilj našeg zajedničkog nastupa u Berlinu je promocija domaćeg poljoprivrednog proizvoda, a činjenica da je Regija Trentino u vrhu svetske proizvodnje jabuka govori o važnosti i neophodnosti povezivanja naših stručnjaka i samih proizvođača sa kolegama u regiji Trentino, kao i o benefitima koji bi mogli rezultirati iz saradnje ovog tipa, kako za naše razvojne i naučne institucije, tako i za same proizvođače – ističe direktor Razvojne agencije Vojvodine, Nikola Žeželj.
Prvog dana sajma, 6. februara, štand Vojvodine posetio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je tom prilikom naglasio da učešće na berlinskom sajmu, kao jednom od najvećih međunarodnih sajmova iz oblasti prehrambene industrije, otvara značajne mogućnosti za promociju privrede i proizvoda, kao i za uspostavljanje saradnje.
Nastup na sajmu Frut Logistika organizovan je na osnovu Sporazuma o zajedničkom nastupu na međunarodnim sajmovima koji je 30. novembra 2017. potpisan između Pokrajinske vlade, Razvojne agencije Vojvodine, gradova Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Pančevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Vršac, Kikinda, kao i Privredne komore Vojvodine.

Izvor: eKapija

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor