Union MZ planira gradnju novog pogona za preradu mesa (SRB)

Ono što je ostalo od nekadašnjeg giganta Mesne industrije Požarevac, Deoničarsko društvo Union MZ kupilo je od Ctork Imesa u stečaju na licitaciji.
Namera da se uloži novac u pogone i na taj način u dogledno vreme nadoknadi potražnja koja je prevazišla sadašnje proizvodne kapacitete Union-a bila je povod da čelni ljudi jedne od najpoznatijih porodičnih firmi u zemlji okupe novinare i iznesu ideje revitalizacije MIP-a i sukcesivnog pokretanja sopstvene proizvodnje, navodi se na sajtu preduzeća Union MZ.
Mikica Milenković, direktor Union MZ-a rekao je da ih očekuju velika ulaganja i kretanje od nule jer je u planu gradnja pogona “koji će prevazići ono što je MIP bio nekada”.
Kako je rečeno, prvi planovi su preseljenje direkcije Uniona, centralnog magacina, kao i pekare iz Kostolca u krug MIP-a, i da tu počne prerada mesa koja je trenutno u Aleksandrovcu. Naime, po obezbeđenju struje, vode i ostalih segmenata ući će se u realizaciju preradnih kapaciteta koja će za dve do tri godine biti kompletno preseljena, dok je najmanje 5 godina potrebno da se ovde preseli i klanica.
Kada je o finansijskom obimu obnove reč, Mikica Milenković je rekao da je u toku izrada projektne dokumentacije koja će dati grube okvire ulaganja novca.
– Ukoliko ne možemo da obezedimo 60% sopstvenih novčanih sredstava, nećemo se zaduživati. Union MZ je tokom protekle godine sve hipoteke i zaloge na opremu anulirao a mi i kredite koje koristimo uzimamo isključivo na menice, bez ikakvih hipoteka. Ovo će biti velika proizvodnja, velika su ulaganja, skupe su mašine i mi ćemo ići korak po korak, jer mnoge stvari ne zavise od nas. Primera radi, mi smo maja prošle godine kupili MIP i do danas nismo dobili vlasnički list. Kako od njega sve zavisi, ne možemo precizno predvideti ni vreme ni vrednost brojnih segementata pokretanja proizvodnje.
Nekadašnji direktor kostolačkih termoelektrana Miroslav Crnčević, savetnik za energetiku i energetska pitanja Union MZ-a, nagovestio je da će se preradna postrojenja u objektima nekadašnjeg MIP-a u dogledno vreme snabdevati električnom energijom iz obnovljivih izvora. Reč je o sunčevoj energiji, vetroparku ili, ukoliko istraživanja potvrde pretpostavke da u tom delu ima na odgovarajućoj dubini potencijala i geotermalna energija, saopštio je Union MZ.

Izvor: eKapija

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor