Oživljavanje Požarevačke mesne industrije (SRB)

Požarevačka firma za preradu mesa Union MZ kupila je Mesnu industriju Požarevac. Iako je nekadašnji gigant devastiran, kupac ima velike planove.
Mesna industrija Požarevac krajem osamdesetih godina bila je među tri najveća proizvođača mesa u Jugoslaviji.
„Tad je bilo 1.400 radnika”, ističe nekadašnji direktor MIP Živomir Radošević. „Milijardu je iznosila plata za 1.400 radnika. Toliko smo bili dostigli vrhunac.”
U najbolje vreme MIP-a, dnevno se prerađivalo više od hiljadu svinja i dvesta junadi. Meso i mesne prerađevine izvozili su se u Ameriku, za njihovu vojsku, za Rusiju, Italiju, za Grčku i brojne arapske zemlje. Šezdeset odsto proizvodnje MIP-a bilo je namenjeno za izvoz.
Nakon više od 20 godina propadanja i šest prodaja, MIP je kupila požarevačka porodična firma „Union MZ”. Zapošljavaju 500 radnika i žele da sve svoje pogone stave pod jedan krov, što će im obezbediti znatne uštede.
„Sigurno je da nas očekuju velika ulaganja”, ističe Mikica Milenković, direktor „Union MZ”. „Pre svega u raščišćavanje terena i onoga što je neupotrebljivo, a onda da krenemo od nule i da krenemo da gradimo. Mi mislimo jedan pogon koji će prevazići ono što je MIP nekad bio.”
Zlatko Đurić karijeru je započeo u MIP-u, sada će kao tehonolog „Union MZ” sa kolegama ponovo prerađivati meso:
„Za mene je to jedan malo više emotivan trenutak. Drago mi je što ću biti deo ekipe koja će uspeti da oživi MIP u drugom obliku.”
Novi prostor doprineće i proširenju proizvodnih kapaciteta.
„Mi smo maksimalno proširili kapacitete u Aleksandrovcu, mada imamo preradu i na Zlatiboru, na deset tona dnevno”, kaže Zvinko Milenković, osnivač firme. „Potrebe su daleko veće, jer mi smo razvili prodajnu i veleprodajnu mrežu.”
Uštede planiraju i korišćenjem obnovljivih izvora energije, jer je poslednjih godina struja za privredna lica poskupela za 50%, što je četvrtina plata zaposlenih u ovoj firmi.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor