Kačarevo – selo domaćih specijaliteta (SRB)

Kačarevci završavaju poslednje pripreme za 32. Slaninijadu koja počinje u četvrtak. Meštani su spremili dovoljno domaćeg mesa i mesnih prerađevina za kupce koje očekuju iz čitave Srbije. Biraće se i najukusnija slanina, a uzorci stižu i iz inostranstva.
Kačarevci se već mesecima spremaju za „Slaninijadu” i čitavo selo miriše na domaće specijalitete. Zima je bila idealna za sušenje mesa sa dovoljno mraza i vetrovitih dana. Milorad Đurica ima pušnicu visoku 5 metara u kojoj je preko kamena osušio više od 250 kilograma svinjskog i goveđeg mesa.
„Svakako mnogo znači pušnica u kojoj hladan dim ide na meso. Nikada nije toplo i kad ga odimljavam meso mora da bude hladno i to mu daje posebnu aromu. Kad nema vetra palim ventilatore i tako uspevam sve lepo da osušim”, objašnjava Milorad Đurica, proizvođač mesa iz Kačareva.
Njegov komšija Milan Zlatković je već treća generacija koja živi od ovog posla. Napravio je tonu slanine od mangulice i običnih svinja, a pripremio je za svoje kupce i posebne konjske kobasice:
Držim meso tri nedelje u salamuri, slanina je suvo soljena, a nakon toda se odsoljava i nosi u pušnicu gde stoji desetak dana. Posle toga je najbitnije da odstoji na tihoj promaji da polako zri”, kaže Milan Zlatković, proizvođač mesa iz Kačareva.
I industrijski proizvođači mesa iz Pančeva spremno dočekuju „Slaninijadu”. U mesari „Burjan” obećavaju da će cene biti i do 50 odsto niže nego u redovnoj prodaji.
Prvo smo obezbedili dovoljno sirovina sa domaćih farmi najkvalitetnijeg mesa, a zatim sledi finalna obrada. Nećemo otkriti sve detalje, jer zadržavamo neke naše tajne u spremanju. Sve se radi na klasičan način, dimljenje je na bukovim drvima i dođite na „Slaninijadu” da probate,pa će te osetite i miris i ukus”, preporučuje Marija Orsić, mesara „Burjan” Pančevo.
Na „Slaninijadi” je svoje učešće već potvrdilo 348 izlagača iz čitave Srbije i kupci će moći na jednom mestu da uporede brojne proizvode od različitih proizvođača:
Iz Kačareva ćemo imati pedesetak izlagača koji će kvalitetom svojih proizvoda moći da konkurišu bilo kome iz Srbije i izuzetno su se dobro pripremili za ovogodišnju manifestaciju”, potvrđuje Nenad Šarenac, sekretar TO „Slaninijada” Kačarevo.
Svečano otvaranje „Slaninijade” zakazano je za četvrtak u 15 časova, ali kupci će početi da dolaze već od ranih jutarnjih sati. Domaćini su obezbedili i soba za iznajmljivanje za one koji žele predstojeći vikend da provedu u izobilju domaće hrane.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (RitaE )

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor