Poljoprivrednicima bespovratna sredstva iz Evropskih fondova (BIH)

BRČKO,  Poljoprivrednicima u Brčkom  je juče održana prezentacija kako da projektima apliciraju za bespovratna sredstava iz evropskih fondova u okviru projekta “Tajeks”, kojim je na nivou BiH izdvojeno ukupno 1.750.000 KM za jačanje poljoprivredne proizvodnje.BRČKO,  Poljoprivrednicima u Brčkom  je juče održana prezentacija kako da projektima apliciraju za bespovratna sredstava iz evropskih fondova u okviru projekta “Tajeks”, kojim je na nivou BiH izdvojeno ukupno 1.750.000 KM za jačanje poljoprivredne proizvodnje.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu brčanske Vlade Zoran Gajić rekao je da se finansira uzgoj žitarica, uljarica, voća, povrća, vinove loze, proizvodnje mesa i mliječnih proizvoda, te aplikacije mogu podnijeti svi koji se bave ovom proizvodnjom.
On je naveo da svi poljoprivredni proizvođači koji ispune kriterijume mogu dobiti od 90.000 KM do 190.000 KM.
Gajić je pojasnio da je najvažniji kriterijum da poljoprivrednik za projekat kojim aplicira iz vlastitih sredstava izdvaja 40 odsto, a 60 odsto će dobiti iz evropskih fondova.
Ibrahim Tursunović, predstavnik firme “Maočanka” koja se bavi otkupom i preradom ljekovitog bilja i voća, rekao je da će aplicirati da bi dobijenim sredstvima uveo neke inovacije u proizvodnju.
Prezentaciji, čiji je domaćin bilo Odjeljenje za poljoprivredu, prisustvovala je i diplomirani inženjer poljoprivrede Danijela Plavšić, koja je istakla da je najveći problem kod proizvođača nedostatak sredstava koja treba da doplate, tako da će većinom aplicirati veći poljoprivredni proizvođači.

Izvor: capital.ba

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor