Od aprila strože kontrole viršli i salama (SRB)

Ministar je kazao da očekuje da će sledeće sedmice biti spremljen projekat, a da su subvencije posledica finansijskih uspeha. Nedimović je rekao i da će ministarstvo kojim upravlja nastaviti da radi na omogućavanju lakše kupovine poljoprivrednog zemljišta na duže rokove otplate.
– Naša ideja je da na ovaj način podstaknemo da mladi ostaju i dolaze na selo. To je jako važno jer bez mladih ljudi prosperiteta u poljoprivredi ne može da bude – kazao je Nedimović.
Prema njegovim rečima, novim budžetom su za 50% povećane subvencije za tov junadi zbog otvaranja tržišta u Turskoj, tržišta Libana i Izraela, a izrazio je očekivanje da će u prvoj polovini godine biti otvoreno i tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata.
– Za 20 godina cena junećeg mesa žive vage plaćena je poljoprivrednicima 1,6 EUR, a prošle godine 2,3 EUR. Čim imate tržište odmah raste poljoprivreda i rastu cene – rekao je Nedimović.
On je dodao da će ove godine skoro duplo biti povećane kvote za izvoz mesa u Tursku.
Nedimović je kazao da će državna laboratorija za kontrolu mleka utvrđivati kvalitet te namirnice, a da će u skladu sa tim biti povećana cena kvalitetnijih proizvoda.
Ministar je najavio da će u aprilu biti uspostavljen sistem za utvrđivanje kvaliteta mesnih prerađevina, te da su u žiži interesovanja kontrole viršli i salama.
– Mi smo doneli pravilnike koji kažu šta je viršla i koliko mesnog sadržaja mora da ima u sebi da bi to moglo tako da se zove ili da se zove drugačije da ne obmanjuju kupce – rekao je Nedimović.

Izvor: eKapija

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor