Monografija “Biografija i ekologija loze i vinove loze” (SRB)

Povodom predstojećeg Dana svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i vina, u svečanoj Sali izdavačke kuće „Prometej” biće održani Dani vina. U okviru programa ove evetkovine, predstvaljena je i monografija “Biografija i ekologija loze i vinove loze”. …
Iako domaća vina po kvalitetu i ukusu mogu da pariraju francuskim, italijanskim, španskim i drugim vodećim proizvođačima, unapređenju uvek ima mesta.
Fokus, međutim, ne treba da bude samo na tehnologiji izrade, već i na samom procesu uzganjanja i primeni vinogradarskih tehnika. Upravo je ovome posvećena nedavno objavljena monografija „Biologija i ekologija loza i vinove loze, te božanske biljke”, autora Ivana Kuljančića i Predraga Božovića.
Poseban značaj ove monografije, prve napisane posle fakultetskog udžbenika, starog 50 godina, a danas prevaziđenog po mnogo čemu, u tome je i što se detaljnije bavi organografijom, anatomijom, fiziologijom, biohemijom i ekologijom loza i vinove loze. Iako iscrpna, napisana na jasan i moderen način, namenjena je, ne samo stručnjavima, već i enolozima, proizvođačima vina, kao i ljubiteljima ove „božanske biljke”.
Monografija, pored ličnog iskustva autora, u sebi sabira i preko 600 naslova stručne literature.

Izvor: RTV

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor