Kako do ekonomski isplativog ovčarstva (SRB)

Kada je reč o autohtonim rasama ovaca u Šumadiji se najviše gaji oplemenjena prelazna rasa sjenička ovca – nekadašnja pramenka. Od 4000 umatičenih ovaca oko 500 grla su sjeničke ovce za koje su se stočari u Šumadiji odlučili, jer su izuzetno otporne na bolesti i hladnoću, kada je ishrana u pitanju nisu zahtevne, a plodnost im je skoro kao kod virtemberg ovaca.
Radivoje Veličković na svom imanju u selu Novi Milanovac kod Kragujevca drži trideset ovaca sjeničke rase. U Šumadiji se stočari sve više opredeljuju za ovu rasu ovaca jer su otpornije na mrazeve, ekonomski su isplativije od ostalih kada je ishrana u pitanju i imaju dobru plodnost.
“Ona je dobra zato što joj manje ishrane treba, one manje jedu pa im manje treba i sena nego što treba recimo rasi ovaca virtemberg ili il de frans. Lako se jagnje i ne smeta im hladnoća a ni mrazevi. Dok nisu bile umatičene nije imalo nekih koristi od subvencija ali sada imam stado od trideset ovaca i nadam se subvencijama i to 7 000 dinara po ovci”, rekao je Radivoje Veličković, stočar.
“Ta rasa koja se nekada gajila, autohtona stara sjenička ovca pramenka sada je dosta poboljšana, najpre merino i virtemberg ovnovima. To znači da ima veće prednosti u odnosu na onu staru autohtonu pramenku. Kada je reč o još nekim autohtonim rasama mogu da kažem da se ovde gaji ponegde ta pramenka karakačanskog soja i pramenka ali ona prava svrljiška, međutim to je vrlo retko. Te autohtone rase su vrlo značajne ali se drže kako bi se očuvali njihovi geni koje nose, poput otpornosti po kojoj su vrlo značajne i uglavnom se gaje u manjem obimu, odnosno broju”, rekao je Goran Joksić, savetodavac za stočarstvo, Poljoprivredna savetodavna stručna služba Kragujevac.
Za brdsko planinske uslove stručnjaci preporučuju stočarima sjeničke ovce koje ne traže ni previše zatvoren objekat ni posebnu ishranu jer rado odlaze na ispašu.
“U stvari moj otac se bavio stočarstvom i pošto smo mi rodom sa Golije imali smo ovce i baš smo držali ovu rasu ovaca koju danas ja imam i malo me je tu i povukla želja da držim baš sjeničku rasu ovaca. Potrebna im je samo štala i veliki prostor jer sjenička ovca traži puno prostora. Kada imam vremena ja ih pustim i prošetam sa njima po obližnjim zapuštenim imanjima gde one idu da pasu, kada nemam vremena ja ih pustim na svoje imanje”, izjavio je Radivoje Veličković.
“Sjenička oplemenjena ovca je otporna na bolesti jer na primer kod nekih rasa kao što je virtemberg koja je odlična tovna rasa ali kao velika ovca prijemčiva je na mnoge bolesti, sjenička ispada ekonomski isplativija jer je manja a i manje pojede. Ali ako se pojača ishrana, ako se ubaci više vitamina E kroz ovas, kroz sveža jaja koja se mogu davati u vreme priploda, onda imamo praktičnu meru koja donosi dosta dobrog i ova ovca može da ima plodnost skoro kao virtemberg. Ako je mera plodnosti za virtemberg 100, onda je sjenička ovca 80”, rekao je Goran Joksić.
Da bi ovčarska proizvodnja bila ekonomski isplativa preporuka stručnjaka govori da je jedan hektar optimalan za držanje do 15 ovaca za ispašu.

Izvor: RTV

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor