Da li se od kozarstva može živeti? (SRB)

Porodica Dobrić iz Pančeva poslednjih petnaestak godina gaji koze i proizvodi sir. Zadovoljni su poslom jer su njihovi proizvodi veoma traženi i nemaju problema sa prodajom.
Gojko i Ankica Dobrić doselili su se u Pančevo iz Hrvatske i posvetili se uzgoju koza. Kažu da vole te životinje, tako da im nije teško što taj posao zahteva 365 radnih dana godišnje.
„Mora čovek da bdi nad stokom. Nema godišnjeg odmora, nedelje, praznika, rođendana. Kad je jarenje, moraš bukvalno 24 sata dnevno da budeš u štali”, kaže Ankica Dobrić.
„Mi nemamo svoju hranu, pa moramo da kupimo slamu, kukuruz, detelinu, ali imamo računicu: prodamo jariće i kupimo hranu, a od prodaje mleka i sira ostaje nam zarada”, ističe Gojko Dobrić.
Kupci traže mleko i surutku, jer su veoma zdravi za organizam, ali Ankica pravi i tri vrste sira.
„U jedan dodajem razne trave i začine – crvenu papriku, peršun, bosiljak, ruzmarin, mirođiju. A pravim i belu kocku i sir za mazanje”, dodaje Ankica.
Sve što proizvedu, Dobrići prodaju poznatim, dugogodišnjim kupcima i po preporuci. Za kačkavalj imaju pušnicu.
„U kuvano mleko dodam sirće i onda se stvori grudva. Stavim to u gazu i u kalup i uvek mi uspe, bilo da je napolju minus ili plus 40”, naglašava Ankica.
Dobrići trenutno imaju stotinak koza, što im je dovoljno za dobru zaradu i sigurnu budućnost.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor