Odstrel divljih svinja zbog afričke kuge (SRB)

U Rumuniji se već dve godine bore sa afričkom kugom, zbog čega su uništili 50.000 domaćih svinja. Žarište bolesti sve je bliže našoj granici, zbog čega su pojačane preventivne mere između ostalog i odstrel prenamnoženih divljih svinja koje su potencijalni prenosioci virusa.
Lovišta duž granice sa susednom Rumunijom pod pojačanim su nadzorom. Broj divljih svinja u Srbiji treba da se smanji za 50 odsto u Vojvodini, a u istočnoj Srbiji čak za 70 odsto, jer one mogu biti prenosioci zaraze.
Svaka odstreljena svinja mora na proveru prisustva virusa afričke kuge.
“Od subote krećemo intenzivno sa pretragom terena, sa odstrelom divljih svinja, da dovedemo na biološki minimum po instrukcijama uprave za šume”, objašnjava Sima Miok iz lovačkog udruženja “Lovac” Vršac.
Veterinar Vladimir Videnović, član Upravnog odbora Lovačkog saveza Srbije, kaže da su upoznali sve lovce sa takozvanim biosigurnosnim merama.
“Znači ko god primeti bilo kakvo čudno ponašanje divljih svinja ili ne daj bože uginuće, apsolutno odmah prijavljivanje”, dodaje Videnović.
U pojačane mere spada dezinfekcija vozila, lovaca i pasa posle akcija.
Iako bolest nije registrovana kod domaćih svinja u Srbiji, prevencija je neophodna.
“Nemamo nijedan slučaj, preti nam iz okruženja iz okolnih zemalja, preduzimamo sve mere i na graničnim prelazima i u unutrašnjosti zemlje da do slučajeva bolesti ne dođe”, naglašava Miroljub Marjanović iz Republičke veterinarske inspekcije Nišavskog okruga.
Migracije divljih svinja sasvim su izvesne iz Rumunije ka lovištima u istočnoj Srbiji. Da to ne bi bio i put prenosa virusa, propisane su obavezne mere.
“Novom instrukcijom su određene mere pojačanog odstrela u lovištima ‘Živica’, u lovištu Nacionalnog parka ‘Đerdap’, takođe u lovištu ‘Hajduk Veljko’ Negotin i takođe u lovištu ‘Ključ’ Kladovo, koja su granična sa Rumunijom”, ističe epizootiolog Milijana Nešković iz Veterinarskog specijalističkog instituta Zaječar.
Na svim graničnim prelazima istaknuta su obaveštenja o bolesti i zabranjeno je unošenje u zemlju svinjskog mesa i prerađevina.
Za afričku kugu nema leka ni vakcine. Ne prenosi se sa svinja na ljude, ali ljudi mogu biti prenosioci virusa.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor