Kako poljoprivrednici mogu ublažiti posledice klimatskih promena (SRB)

Poljoprivredni stručnjaci očekuju da će se i u narednih pet godina prosečne letnje temperature povećavati za jedan i po stepen, što će umanjiti prinose ratarskih kultura. O tome se ovih dana govorilo na više savetovanja u Zrenjaninu.
Osnovni način je gradnja sistema za navodnjavanje, ali samo navodnjavanje bez upotrebe stajskog đubriva na navodnjavanim njivama dugoročno može da donese smanjenje kvaliteta zemljišta. Postoje još dva načina koja su plod naučnih saznanja.
Promena strukture setve ili primena preparata koji mogu pomoći biljkama da prebrode najteže dane, prvenstveno kada je o suši reč.
Nenad Vasić, selekcionar kukuruza, savetuje poljoprivrednicima da seju različite kulture, da uvedu i neke nove, kao što su uljana repica, slačica i druge:
„Što se tiče kultura koje se ovde tradicionalno gaje, kao što su kukuruz, pšenica – treba sejati različite hibride, različite grupe zrenja, da uvek imamo nešto što će doći u optimalne vremenske uslove i što će ‘izvući’ rod, u pozitivnom smislu.”
Prema klimatskim scenarijima koje pripremaju klimatolozi i agrometeorolozi, pretpostavlja se da će promena temperature i padavina uticati da do kraja 21. veka ozima pšenica, kukuruz i soja sazrevaju 20 do 30 dana ranije.
Da se taj scenario ostvaruje pokazuju i prosečne temperature u Srbiji ovih godina, koje su više za jedan i po stepen u odnosu na prethodnih pedeset godina.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (TheDigitalArtist)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor