Zašto je orezivanje voća važno? (SRB)

Orezivanje voća je veoma važno jer se tako uspostavlja ravnoteža između vegetacionog porasta i rodnosti voća. Voćari ističu da je taj posao veoma važno pravilno uraditi, odnosno da je bolje ne rezati nego rezati pogrešno.
Koliki je značaj orezivanja voća govori i to da nije potrebno samo imati voćnjak, već posedovati dobro znanje i iskustvo, pa su onda i rezultati ubiranja ploda vidljivi.
Lepo vreme omogućilo je voćarima da izađu u svoj voćnjak i počnu sa radovima, a kako kažu, sada je vreme orezivanja voća i veoma je važno uraditi sa puno pažnje. Takođe navode da postoje tzv. duge i kratke rezidbe u zavisnosti od formiranja uzgojnog oblika.
Kako slikovito opisuju voćari, gde god se napravi rez “to su ulazna vrata za bolesti i zato se moraju zatvoriti”. Stručnjaci su istog mišljenja, i navode da nakon rezidbe treba ukloniti orezane grane kako bi se sprečilo širenje patogena.
Po završetku zimske rezidbe sledi krečenje stabla, i primenjuje se zaštita, odnosno zimsko prskanje. Voćari se nadaju da će i narednih dana biti lepo vreme i da će završiti sve potrebne radnje u voćnjaku.

Izvor: RTV

Foto: RTV

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor