Počela podela besplatnog veštačkog đubriva poljoprivrednicima (SRB)

U Kuršumliji je počela podela besplatnog veštačkog đubriva registrovanim poljoprivrednicima. Uz pomoć i subvencije iz republičkog budžeta, proizvođači hrane će i ove godine moći da računaju na dvadeset miliona dinara iz opštinske kase.
Domaćinstvo Nenada Simića iz kuršumlijskog sela Mačkovca jedno je od najuspešnijih u voćarskoj proizvodnji na ovom području. Kažu da je ovo period godine kada su velika ulaganja u zaštitna sredstva, gorivo, đubrivo i zato je svaka pomoć dobrodošla.
„U svakom slučaju znači za ovo čim se mi bavimo, za voćarstvo jedan deo će da nam pripomogne u tom finansiranju, naročito sad tokom zime”, kaže Nenad Simić.
Na javni poziv za podelu đubriva prijavilo se blizu hiljadu registrovanih poljoprivrednika, kojima će biti podeljeno sto tona đubriva, u zavisnosti od prijavljenih površina pod voćem.
„Na vreme je dato, mnogo znači, sad se i stavlja to đubre po voću”, navodi Radovan Jevđić, voćar iz Vlajne.
„Poznato nam je da je prošle godine Kuršumlija u nekoliko navrata imala velike poplave i naravno da su poljoprivrednici najviše štete pretrpeli i ovo je jedan vid pomoći”, kaže Jovica Đinović, pomoćnik predsednika Opštine Kuršumlija.
Opština Kuršumlija jedna je od prvih lokalnih samouprava u Srbiji, koja je u svom skromnom budžetu planirala sredstva za subvencionisanje poljoprivrednika.
Rezultati ove višegodišnje prakse već su vidljivi, pre svega u novim zasadima voća, ali i u stočarskoj proizvodnji, kao i u novim mašinama i sistemima za zalivanje.
„Planiramo od ove godine da ulažemo, odnosno da sufinansiramo i preradne kapacitete, odnosno, recimo možda neke mini sušare, mini hladnjače, rashladne komore”, ističe Jovica Đinović.
„Svaki poljoprivrednik najlakše mu je da proizvede, kad dođe pitanje plasmana, onda dođe do problema, da li su to hladnjače, izvoznici, šta je u pitanju, mi to već ne znamo”, kaže Nenad Simić.
Poljoprivrednici se nadaju da je ovo samo prelazna faza, do jednog sistemskog rešenja i izgradnje većih smeštajnih i preradnih kapaciteta, od kojih će direktno zavisiti i budućnost ove proizvodnje, ali i egzistencija hiljade domaćinstava.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor