Dronovi će upravljati agrarom

Mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ je izjavio da će upotreba savremene tehnologije omogućiti znatno brži razvoj seoskih područja u unutrašnjosti zemlje, a i cilj vlade je da smanji nejednakost u svim oblastima.
“Bez precizne privrede neće biti ni obnovljene mađarske poljoprivrede, a digitalizacija agrara će doprineti stabilnosti i proračunljivosti proizvodnje hrane, povećati efikasnost i zaradu”, dodao je ministar na otvaranju dvodnevne stručne konferencije “PREGA 2019” (Precizno privređivanje i agrarna informatika), koja se održava u budimpeštanskom hotelu “Akvaveld”.
Prema rečima Nađa u Mađarskoj postoje naučna osnova i logistika za prelazak na viši stepen proizvodnje sve dragocenije hrane, a ovogodišnje savetovanje će dati novi podstrek uvođenju inovativnih tehnologija i doprineti da one budu dostupne svima.
“U veoma bliskoj budućnosti dronovima ćemo iz nekoliko centara pratiti rast biljaka na njivama”, naglasio je Nađ.
Na skupu, koji je u saradnji sa Nacionalnom agrarnom komorom i Agrarno-marketinškim centrom organizovala firma Agroinform, učestvuje više od sto stručnjaka iz zemlje i inostranstva, a sem plenarnih sednica predviđena su brojna tematska predavanja, rad po sekcijama, okrugli stolovi i stručne radionice.
Posebna pažnja je data praktičnom predstavljanju novina u oblasti poljoprivrede, a otvoreno je i oko 40 izložbi najnovijih dostignuća, za koja je rečeno da su odmah primenljiva.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (jplenio)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor