Raste proizvodnja lešnika u Šabačkom kraju (SRB)

Zasadi lešnika u šabačkom kraju, u poslednji tri godine, znatno su uvećani. Tome je najviše doprinela italijanska kompanija “Ferero” sa čijim predstavnikom u našoj zemlji poljoprivednici sklapaju ugovor o proizvodnji, koji između ostalog podrazmeva siguran otkup roda i stručnu pomoć.
Filip Simić iz Šapca apsolvent je ekonomije i mladi poljoprivrednik koji gaji lešnik. Sa italijanskom kompanijom sklopio je ugovor na deset godina, i na hektar i 15 ari zimus posadio oko 700 stabala.
“Moje obaveze su da im ponudim ,oni imaju pravo preče kupovine, da im ponudim 75% roda, od pete do desete godine. Cena se formira na svetskom tržištu, prati se na nekim sajtovima, i oni faktički otkuplju po toj ceni”, kaže Simić.
U odnosu na druge kulture, proizvodnja lešnika nije zahtevna. Za hektar zasada, bez navodnjavanja i ograde, potrebno oko pet hiljada evra.
Mislim da je dobra investicija, nema toliko posla, koliko neke druge kulture, a solidna je zarada”, objašnjava Simić.
“U prvih par godina imaju malo veće investicije, što se tiče održavanja zasada, zbog pojave korova. Kada lešnik dođe u punu fazu roda, tada se jednostavno sklopi habitus biljke, i jednostavno je mnogo manje ulaganje godišnje”, kaže Milorad Jocković iz PSSS Šabac,
Uloženi novac počinje da se vraća posle pet godina. Zasade proširuju i šabački poljoprivrednici koji nemaju ugovorenu proizvodnju i sigurnog kupca.
“Starog imam 25 ari, a proširujem na hektar i šezdeset ari. Za prodaju nemam problema, jedino imam problema sa cenom, koja je veoma niska 550 – 600 dinara očišćen, a pre tri četiri godine je bio 1.200. Nemate ugovorenu proizvodnju? Nemam ugovorenu proizvodnju, sve radim samostalno”, kaže Zlatomir Vitomirović iz Štitara.
Najveći posao je sakupljanje plodova koji se lako skladište. U rodnoj godini, prinos po hektaru je oko dve i po tone očišćenog lešnika.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor