Srpska rakija osvaja evroazijsko tržište (SRB)

Krajem aprila, Međuvladin savet trebalo bi da potvrdi otvaranje evroazijskog tržišta za Srbiju, koje broji više od 180 miliona potrošača. To će srpskim proizvođačima omogućiti neograničen bescarinski izvoz voćne rakije, a uz kvote vinjaka, sira i cigareta, rekao je za RTS ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.
Dve i po godine se pregovara o sporazumu sa Evroazijskom unijom, a najbitnije je da dođe do finalizacije tog sporazuma, rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a Rasim Ljajić.
“Sporazum predviđa neograničen izvoz voćnih rakija na evroazijsko tržište, a izdejstvovali smo i izvoz 2.000 tona cigareta”, rekao je Ljajić.
Prema rečima ministra Ljajića, svakako da u ovom trenutku nemamo još kapacitet da zadovoljimo tako ogromno tržište, ali veruje da će ovaj sporazum biti podstrek da naši proizvođači prošire kapacitete.
Kada je reč o gubicima koje trpi srpska privreda tri meseca od uvođenja prištinske takse od 100 odsto, Ljajić kaže da je reč o gubitku od oko 90 miliona evra.
“Ukoliko se takse ne ukinu, ti gubici će biti mnogo veći, problem je gubitak tržišta. Već su se pojavili privrednici iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Makedonije, koji svojom robom zamenjuju srpske proizvode”, rekao je Ljajić.
Srpska roba se na kosovskom tržištu pojavljuje i alternativnim kanalima ili kroz sivu ekonomiju, a nekada se naši proizvodi plasiraju u Makedoniju odakle se reeksportuje na Kosovo.
Godinama se priča o nižoj ceni rominga, a prema rečima ministra Ljajića, početkom aprila se očekuje sporazum o nižoj ceni rominga koji će, osim Makedonije, Crne Gore i BiH, ovog puta uključiti i Albaniju i KiM.
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić očekuje da se u dogledno vreme snize cene rominga i sa zemljama EU.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (congerdesign)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor